Akşener: BDDK kararı sermaye kontrolüdür

"40 yıl boyunca kat ettiğimiz tüm aşamalar siyasi ömrünü tamamlanmış bir iktidarın kaçınılmaz sonunu biraz daha geciktirebilmek için feda ediliyor"

Fotoğraf: AA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) şirketlerin kredi kullanımına dair yayımladığı kararın sermaye kontrolü olduğunu belirtti. İYİ Parti lideri, AK Parti'yi "ömrünü tamamlamış" olarak nitelendirirken "40 yıl boyunca kat ettiğimiz tüm aşamalar siyasi ömrünü tamamlanmış bir iktidarın kaçınılmaz sonunu, biraz daha geciktirebilmek için feda ediliyor" dedi.

“Ülkemizin çıkarlarıyla bağdaşmayan bir taviz”

Partisinin grup toplantısında konuşan Akşener, Türkiye-NATO-İsviçre-Finlandiya arasında yapılan anlaşmaya tepki gösterdi. Dün yapılan anlaşma ile Ankara’nın Stokholm ve Helsinki’nin NATO üyeliğine destek vereceğinin öğrenildiğini ifade eden Akşener, şu eleştirilerini dile getirdi:

25 Mayıs’ta, yani bundan bir ay önce, ülkemizin bu konuda iki önceliği olduğunu söylemiştik. Bunlardan birincisi Putin Rusya’sının saldırgan dış politikasına karşı NATO ittifakını olabildiğince güçlendirmekti.  İkinci önceliğimiz ise PKK’nın Avrupa topraklarından topyekûn, bütün unsurlarıyla silinip atılmasıydı. Ne var ki dün gece varılan mutabakatın, maalesef bu çok temel konulardaki beklentilerimizi karşılamaktan oldukça uzak olduğu gözüküyor.

İsveç ve Finlandiya nezdinde herhangi bir somut gelişme olmaksızın attığı bu imza maalesef ülkemizin çıkarlarıyla bağdaşmayan bir tavizdir. Üst perdeden atılan kürsü diskurları her zaman olduğu gibi yine müzakere masasında verilen tavizlerle, taçlandırılmış gibi gözüküyor. Ve yine ülke çıkarlarımız açısından son derece önemli bir fırsat, Sayın Erdoğan’ın dış politikayı iç politikaya malzeme yapma sevdası uğruna, kaçırılmış gözüküyor.

 

"Günlüğüne yazmasını gerekenleri bütçeye yazmış"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM'ye gönderdiği ek bütçe konusuna da değinen İYİ Parti lideri, durumu öngörüsüzlük olarak nitelendirdi ve şunları kaydetti:

Bizzat kendisinin hazırlatıp, Meclis’e gönderdiği bütçe Kanunu 2022 yılında enflasyonun yüzde 9,8; dolar kurunun da 9 lira 27 kuruş olmasını öngörüyordu. Yüzde 9,8 olarak öngörülen enflasyon bugün TÜİK rakamlarıyla bile yüzde 73 buçuğu buldu. Dolar kuru ise 17 liraya dayandı. Şu öngörü yeteneğine bir bakar mısınız?.. Bunlara öngörü değil ancak dilek diyebiliriz. Belli ki Bay Kriz, geceleri yatmadan günlüğüne yazması gereken dileklerini, Bütçe Kanunu’na yazmış…

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BDDK kararı

Akşener, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) şirketlerin kredi kullanımına dair yayımladığı karar hakkında şunları söyledi:

Bu karara göre 15 milyon lira ve üzeri döviz ve altın cinsi varlık bulunduran şirketler kredi kullanamayacak. Yani şirketler ya kredi kullanmaktan vazgeçecekler ya da enflasyona karşı korunmaktan vazgeçecekler…

Lafı eğip bükmenin alemi yok. Bu karar, bir sermaye kontrolüdür. Bu karar, Türkiye’de 1989’dan beri var olan sermayenin serbest dolaşımını, net olarak ortadan kaldırmaktır. Bu karar Bay Kriz’in Türk şirketlerine uyguladığı bir ambargodur.

Eğer bazı dış güçler gelip Türkiye’ye yatırım yapılmasını engellemeye Türkiye’den sermaye çıkışını teşvik etmeye ve ülkemizi bir döviz krizine sokmaya çalışsalardı tam olarak böyle bir karar alırlardı. Ama bu kararı kim aldı? Bu ülkeyi yönetenler aldı. Gerçekten ibretlik.

"Ekonomi yönetiminin ülkemize vereceği bir şey kalmadı"

AK Parti'nin ömrünü tamamlaşmış olduğunun altını çizen Akşener, şöyle devam etti:

Ülkemizin yıllarca biriktirdiği döviz, çarçur edilirken adım adım tam teşekküllü bir sermaye kontrolüne doğru gidiyoruz.  40 yıl boyunca, kat ettiğimiz tüm aşamalar siyasi ömrünü tamamlanmış bir iktidarın kaçınılmaz sonunu, biraz daha geciktirebilmek için, feda ediliyor.  Küçük yatırımcısına, vatandaşlarına düpedüz kumpas kuran yanlış algılarla piyasayı yönlendirmeye çalışan tüm güvenilirliğini ve itibarını yitirmiş olan bu ekonomi yönetiminin artık ülkemize verebileceği hiçbir şey kalmamıştır.

“Maşallah dediği 3 gün yaşamıyor”

Şekere gelen son zam konusunda Erdoğan’a yüklenmeye devam eden İYİ Parti lideri, şu ifadeleri kullandı:

Geçen ay çaya gelen yüzde 47’lik zamdan sonra geçtiğimiz hafta da şekere yüzde 67 zam geldi. Yani artık şekerli çay içmek bile zengin işi oldu. Türkşeker’in açıkladığı zam kararıyla birlikte 50 kiloluk kristal şekerin fabrika satış fiyatı Tarım Kredi marketlerde 390 liradan 650 liraya, diğer marketlerde ise, 550 liradan 750 liraya çıktı. Bundan birkaç ay önce, Bay Kriz, şeker için ne demişti hatırlıyor musunuz? “Şekerde öyle pahalı bir fiyat uygulaması yok…” Aynen böyle demişti. Maşallah dediği, 3 gün yaşamıyor…

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU