Sabah yazarı: Suudi Arabistan'dan üç teklif

"3. ülkelere ortak yatırıma gidelim. Türk fuarı yapın. 3.3 trilyon dolarlık altyapı projelerine Türk firmaları katılsın"

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı

Sabah yazarı Dilek Güngör, Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye “3. ülkelere ortak yatırıma gidelim. Türk fuarı yapın. 3.3 trilyon dolarlık altyapı projelerine Türk firmaları katılsın” şeklinde üç teklifte bulunduğunu yazdı.

Güngör, bugünkü köşe yazısında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın önceki gün Türkiye’ye yaptığı ziyareti hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu ziyaret ile Ankara-Riyad hattındaki gerginlik dolayısıyla yaşanan ticari anlaşmazlıkların son bulduğunu söyleyen Güngör, “Suudi Arabistan Türkiye'ye üç teklifte bulundu: Üçüncü ülkelere birlikte açılalım. Ülkede Türk mallarının sergileneceği bir fuar yapalım. Saudi 2030'da gerçekleştirilmesi öngörülen 3.3 trilyon dolarlık enerji, su, konut ve altyapı projelerine teklif verin” diye yazdı.

Güngör ayrıca şu bilgileri paylaştı:

Edinilen bilgilere göre, Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Al Kasabi, işadamlarına "Talimat verdik. Geçmişi geride bırakın. Bundan sonra gümrükte malların bekletilmesi gibi bir durum olmayacak. Çalışma vizeleri bekletilmeyecek" garantisi verdi. Üçüncü ülkelere birlikte yatırım yapılmasını, Türk müteahhitlerinin altyapı projelerinde görev almasını, Arabistan'da Türk firmalarının katılacağı bir fuar organizasyonu yapılmasını isteyen Suudi bakanların "Bunu yeni bir dönem, yeni bir gelecek olarak görelim" dediği öğrenildi.

 

Sabah, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU