Turizm sezonu açılınca suçu meslek edinenlerin bir kısmının da tatil beldelerine göçü başlıyor

Sezonun açılmasıyla tatil beldeleri sadece çalışmak isteyenler ve tatilcilerin değil suçu meslek edinenlerin de uğrak yeri oluyor. Kalabalıktan ve para akışından faydalanarak çıkar elde etmek isteyen bu kişilere karşı marttan itibaren önlemler artıyor

Organize suç örgütlerine yönelik operasyonlar sürüyor / Fotoğraf: AA

Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM) koordinesinde mafya tipi organize suç örgütleri ve bu örgütlere silah temini sağlayan suç gruplarına yönelik sahillerde yer alan 16 ilde "müsilaj" adı verilen operasyon düzenlendi.

Operasyonda 17 ayrı suç örgütüyle bağlantılı oldukları iddiasıyla haklarında gözaltı kararı çıkarılan 315 kişinin yakalanmasına çalışıldığı kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı'ndan operasyona dair yapılan açıklamada KOM ekiplerinin turizm sezonu öncesi sahil şeridindeki illerde operasyonlarını artırdığı belirtildi.

Operasyonda turizm vurgusu yapılarak, şüphelilere ithaf edilen suçlamalar arasında turistik işletmelere baskı kurmaları da sayıldı.

 

musilaj.jpg
"Müsilaj" operasyonunda gözaltına alınanlardan biri / Fotoğraf: AA

 

Her turizm sezonu suç gruplarına yönelik operasyonlar artıyor

Aslında bu operasyon bir ilk değil. Özellikle bahar aylarından itibaren turizmin yoğunlaştığı illerde gerek organize gerekse adli suç örgütlerine yönelik operasyonlarda bir artış görülür.

Bunun en temel nedenlerinden biri iddialara göre yaz aylarıyla birlikte turizmin yoğun olduğu Ege ve Akdeniz kıyılarına yaşanan suçlu göçü.

Evet nasıl emeğiyle çalışabileceği işlerde yer almak için Türkiye'nin dört bir yanından binlerce insan tatil beldelerine akın ediyorsa pek dillendirilmese de suçu hayat biçimi haline getirmiş kişilerin de tatil beldelerine giderek buradaki yoğunluktan kendilerine pay çıkarmaya çalıştığı yıllardan beri iddia edilir.

Bu iddiaları uzun yıllar boyunca organize ve adli suçlarla mücadele eden isimlere sorduk.

 

adilserdarsaçan.jpg
Adil Serdar Saçan / Fotoğraf: Twitter

 

"Tatil sezonunun açılmasıyla organize gruplar etkili adamlarını da bölgeye gönderiyor"

1998 ile 2002 yılları arasında İstanbul Emniyeti Organize Suçlar Şube Müdürü olarak görev yapan ve bu süreçte çok sayıda operasyona imza atan avukat Adil Serdar Saçan, suç gruplarının özellikle sezonun başlamasıyla turizmin yoğun olduğu alanlara gitmeye başladığını söyledi.

Organize suç örgütlerinin tatil beldelerinde her zaman adamları ve temsilcileri olduğunu ifade eden Saçan, şunları kaydetti:

"Tatil sezonunun başlamasıyla barların, gece kulüplerinin açılmasıyla yani gelir getirmeye başlamasıyla bu gruplar büyükşehirlerden daha etkili adamlarını da bölgeye göndererek faaliyetlerini artırırlar. Görevli olduğumuz dönemde İstanbul'dan giderek tatil beldelerinde bulunan kişilere yönelik de operasyonlar yapmıştık. Sonuçta para nerede yoğunlaşırsa onlarda orada yoğunlaşıyorlar. Kalkıp Artvin'in bir köyüne gidecek halleri yok."

 

azizergen.jpeg
Aziz Ergen / Fotoğraf: Sabah Gazetesi

 

"Seyyar çeteler, nerede insan yoğunluğu varsa oraya yönelir"

2000 ile 2001 yıllarında Jandarma Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı görevinde de bulunan ve halen turizmde önemli yeri olan bir ilde yaşayan emekli jandarma kurmay albay Aziz Ergen de seyyar çetelerin varlığına dikkati çekti.

Suç yaşamı içerisinde "seyyar çetelerin" olduğunu aktaran Ergen, "Bunlar nüfusun ve ekonomik faaliyetlerin yoğun olduğu yerlere yönelirler. Havaların ısınıp sezonun açılmasıyla Balıkesir Akçay'dan başlayarak Mersin'e kadar uzanan sahil şeridinde bu tür kişilerin sayısının arttığını görmek mümkün. Sezonun bitmesiyle şehir boşalınca tekrar geldikleri yere dönerler" diye konuştu.

 

erdinçemacan.jpg
Erdinç Emecan / Fotoğraf: Twitter

 

"Sadece çeteler değil bireysel suçlular da geliyor"

Uzun yıllar boyunca Antalya'da görev yapan ve emekli olduktan sonra da bu ilde yaşamaya devam eden eski polis Erdinç Emecan'ın verdiği bilgiye göre sadece organize ve çıkar amaçlı suç örgütleri değil daha bireysel suçlular da tatil dönemlerinde turizmin yoğunlaştığı illere yöneliyorlar.

Emecan, özellikle işyeri, konut ve oto hırsızlığı, kapkaç, dolandırıcılık suçlarını işleyen kişilerin veya bu suçlardan arananların da bireysel olarak ya da küçük gruplar halinde ülkenin çeşitli yerlerinden sezonun başlamasıyla tatil beldelerine geldiğini, bu kişilerin suç işleyip yakalanmamaları halinde bir süre sonra geldikleri yerlere döndüklerini söyledi.

"Mart itibariyle giriş çıkışlarda önlemler artırılıyor"

Erdinç Emecan, bu tür olayların önlenebilmesi amacıyla mart sonundan itibaren özellikle Antalya'da güvenlik güçlerince kentin giriş çıkışlarında önlemlerin artırıldığını kaydederek, "Şüphe çekenlerin Antalya'ya neden geldiği, nerede kalacağı gibi bilgiler sorulur" ifadelerini kullandı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU