İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın İsrail’i hedef alma tehdidine karşı, Lübnan’a "ezici bir saldırı" gerçekleştirmekle tehdit etti.
Netanyahu, hükümetinin haftalık kabine toplantısında yaptığı konuşmasında, “Son zamanlarda Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah'ın İsrail’e saldırı planlarını duyduk. Şu bilinmelidir ki eğer Hizbullah aptalca İsrail’e saldırmaya kalkışırsa, onu ve Lübnan'ı ezici bir askeri darbeyle vururuz. Ancak Nasrallah'tan farklı olarak, planlarımızın ayrıntılarını vermek istemiyorum. Ancak sadece ona, yıllarca kazdıkları terörist tünellerini birkaç gün içinde nasıl yıktığımızı hatırlatmak isterim” diye konuştu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Nasrallah’tan İsrail tehdidi
Hasan Nasrallah, geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada, “İran savaşı başladığında, tüm bölgeye açılmış demektir. İsrail bölgedeki hiçbir savaşta tarafsız olmayacak. İran'a karşı savaşta ortak olacak her ülke bedelini ödeyecek. Bölgedeki sorumluluğumuz, ABD’nin İran ile savaşını önlemek için elimizden gelen her şeyi yapmak. Çünkü bunun yıkıcı olacağı konusunda fikir birliği var” şeklinde konuşmuştu.
Yeni bir çatışma olması halinde Hizbullah’ın bütün İsrail’i hedef alabileceği konusunda uyarıda bulunan Nasrallah, “Direniş bugün her zamankinden daha güçlü” ifadesini kullanmıştı.
Lübnan’dan Nasrallah’a cevap
Lübnanlı politikacılar da Nasrallah'ın sözlerine cevap vermekte gecikmedi.
Lübnan Kuvvetleri Partisi Başkanı Samir Geagea, “Nasrallah’ın öne sürdüğü şey yanlış. 13 yıl önceki konuşmalar gibi. Aynı ideoloji ve tezler. Bunlar bizim görüşümüze aykırı. Lübnan devleti dışında kimse İsrail ile yüzleşemez. Devlet tüm askeri kuvvetlerden daha güçlüdür. Ayrıca çatışma sadece askeri değil, diplomatik ve siyasidir. Bütün bunlar sadece bir devlette bulunur” dedi.
Hasan Nasrallah’ın söz konusu tehditleri, ABD’nin geçtiğimiz hafta Lübnan Parlamento’sunun Hizbullah bloğundaki milletvekilleri Emin Şeri ve Hasan Raad’ın yanı sıra Hizbullah'ın İrtibat ve Koordinasyon Birimi Yetkilisi Vefik Safa'nın yaptırım listesine alınmasının ardından gelmişti.
Hizbullah militanları, Suriye’de 8 yıldır süren savaşta, Nisan 2013’ten bu yana rejim güçlerini desteklemek amacıyla açıkça savaştı.
Nasrallah, cuma günü yaptığı açıklamada, rejimin yüzde 60’tan fazlasını kontrol ettiği Suriye'deki kuvvetlerinin sayısını azalttığını ilk kez dile getirmişti.
İsrail son yıllarda Suriye’ye yönelik saldırılarını artırdı ve rejimin yanı sıra İran ve Hizbullah’a ait noktaları hedef aldığını belirtmişti.
Ayrıca İran’ın Suriye’deki askeri varlığını pekiştirmeye ve Hizbullah’a gelişmiş silahlar göndermeye teşebbüs etme çabalarıyla yüzleşmeye devam edeceğini de yinelemişti.
Tahran'dan para ve silah alan Hizbullah, 2006’da Lübnan sınırına yakın bir noktada iki İsrail askerini kaçırmasının ardından, İsrail ile savaşa girmişti. İsrail ise yıkıcı bir saldırı ile cevap vermişti.
Bir ay süren çatışmanın ardından, 14 Ağustos 2006 tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) oy birliği ile alınan 1071 sayılı kararla çatışmalara son verilmişti.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar