ABD silah içinde yüzüyor: Üretim 2000'den bu yana fırladı

20 yılda 139 milyondan fazla silah üretildi

ABD'de ateşli silahlarla işlenen cinayet sayısı 2020'de, bir önceki yıla göre yüzde 35 artarak 19 bin 350'ye ulaştı (AFP)

Bireysel silahlanma oranlarının en yüksek olduğu yerlerden ABD'de yayımlanan bir rapor, ülkede üretilen ateşli silah sayısının 2000'den bu yana neredeyse üç katına çıktığını gösterdi.

Adalet Bakanlığı'na bağlı Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu'nun dün paylaştığı raporda, 20 yılda satış amacıyla 139 milyondan fazla silahın üretildiği bildirildi. Bunlardan 11,3 milyonunun sadece 2020'de yapıldığı yazıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı zaman diliminde 71 milyon ateşli silah ithal edilirken, ihraç edilen silah sayısı 7,5 milyon oldu.

Rapora göre ABD'lilerin favorisi yarı otomatik tüfek olurken, yarı otomatik 9 milimetre çapındaki tabancalar da fazlasıyla satıldı.

Yetkililer, internetten satın alınabilen ve 3d yazıcıyla üretebilen parçalarla yapılan kayıtsız “hayalet silah"larda yaşanan artışa da dikkat çekti.

Rapora göre 2021'de, 5 yıl öncesine göre 10 kat artışla 19 bin 344 "hayalet silah" ele geçirildi.

Ülkede silah endüstrisi de 20 yılda gelişti. 2000'de kayıtlı aktif üretici 2 bin 222'yken, bu sayı 2020'de 16 bin 963'e ulaştı.

Fransız haber ajansı AFP, bireysel silahlanmanın şiddet, cinayet ve intiharlarda artışa yol açtığını yazdı. Haberde, raporun "ABD'nin bireysel silahlanma içinde yüzdüğünü gösterdiği" kaydedildi.

Örneğin New York'ta 18 yaşındaki beyaz bir erkek, 14 Mayıs'ta gerçekleştirdiği saldırıda 10 siyah ABD'liyi tüfekle vurdu.

Kaliforniya'daysa bir erkek iki gün önce, bir kilisedeki 5 kişiye 9 milimetre çapındaki tabancayla saldırdı.

Adalet Bakan Yardımcısı Lisa Monaco, raporun şiddet olaylarında yaşanan artışı çözme yolunda atılan "önemli bir adım" olduğunu söyledi. Monaco, Adalet Bakanlığı'nın gerekli verileri toplamaya devam edeceğini vurguladı.        

 

Independent Türkçe, AFP, New York Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU