Eski Savunma Bakanı Esper: Trump demokrasi için tehlike teşkil ediyordu

Eski Savunma Bakanı, Trump'ın 2024'te başkan adayı olmamasını umduğunu söyledi

Dönemin ABD Savunma Bakanı Mark Esper, 15 Mayıs 2020'de Beyaz Saray'da aşı çalışmaları hakkında bilgilendirme yapıyor (AFP)

Eski ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Donald Trump'ın demokrasi için tehlike teşkil ettiğine inandığını belirterek eski başkanın eylemlerinin geçen yıl Kongre binasındaki ayaklanmaya yol açtığını öne sürdü.

Pazartesi günü Fox News'a konuşan Esper, "6 Ocak'ta yaşananlar göz önüne alındığında, seçim sonuçlarını nasıl baltaladığı göz önüne alındığında, Trump'ın insanları başkente gelmeye teşvik ettiğini, o sabah onları kışkırttığını ve onları geri çekmeyi başaramadığını düşünüyorum. Bana göre bu demokrasimize karşı bir tehlike teşkil ediyor" ifadelerini kullandı.

"A Sacred Oath: Memoirs of a Secretary of Defense During Extraordinary Times" (Kutsal Bir Yemin: Bir Savunma Bakanı'nın Olağanüstü Günlerdeki Anıları) kitabında Trump hakkında sert açıklamalara yer veren eski Savunma Bakanı, eski patronunun 2024'te aday olmamasını umduğunu söyledi.

Umarım Cumhuriyetçi taban, Başkan Trump daha etkisiz bir hükümet, daha az vergi, daha güçlü bir ordu, sınır güvenliği gibi birçok geleneksel Cumhuriyetçi fikir için bastırmış olsa da aynı şeyleri halkı bölmeden, ülke içinde böyle bir gerginlik yaratmadan ve hatta seçmen tabanını büyüterek yapabilecek başka adaylar olduğunu anlayabilir.

Esper ayrıca eski Başkan'ın en yakın askeri danışmanlarının Trump'ın görev süresi boyunca patronlarının en kötü dürtülerini engelleme çabasında olduğunu iddia etti.
 


CBS'e konuşan Esper "Trump yönetiminin son yılında... ülkeyi karanlık bir yöne götürebilecek... gerçekten kötü ve tehlikeli şeyleri önledik" dedi.

Kendisinin ve Pentagon şefi Mark Milley'nin birçok şeyin yanı sıra ordunun siyasallaşmasını da önlemek için "4 hayır" denen bir sistem geliştirdiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Esper bomba etkisi yaratan bir başka iddiasındaysa Trump'ın Meksika'ya "uyuşturucu laboratuvarlarını imha etmek" ve kartelleri ortadan kaldırmak için füze atmayı önerdiğini öne sürdü.

Eski başkan, Meksika iddiasını yalanlamasa da diğer iddialarını yalanladığı Esper'e onu "zayıf" ve "yeteneksiz" diye niteleyerek saldırdı.

CBS'e yazılı bir yanıt veren Trump, "Mark Esper zayıftı ve tamamen etkisizdi ve bu yüzden orduyu kendim yönetmek zorunda kaldım" dedi.

Mark Esper işini kaybetmemek için umutsuzca çabalayan bir işe yaramazdı. İstediğim her şeyi yapardı, bu yüzden ona 'Yesper' derdim. Yeteneksiz bir bostan korkuluğuydu ve bunu çok erken fark ettim.

Esper, bildirilenlere göre eski başkanla arasında polis şiddeti ve ABD'deki ırksal eşitsizliklere yönelik protestolara verilen yanıt nedeniyle çıkan tartışmaların ardından Trump tarafından Kasım 2020'de kovulmuştu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU