ABD’nin İran’ın petrol ihracatı üzerindeki yaptırımlarını sıkılaştırdığı mayıs ayından itibaren İran ve Batı arasındaki gerginlik tırmandı.
Geçtiğimiz hafta İngiliz Deniz Kuvvetleri tarafından bir İran petrol tankerinin alıkonulması ise İran ile Batı arasındaki krizin daha da derinleşmesine yol açtı.
İran ile Batı arasında yaşanan son gelişmelerin kronolojisi şöyle:
2 Mayıs
İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan 2018 yılında çekilen ABD, bazı Asyalı ithalatçıların İran ham petrolü almaya devam etmelerine izin verecek muafiyetlerine son verdi.
5 Mayıs
ABD, İran’ın tehditlerine karşı Ortadoğu’ya uçak gemisi taarruz grubu ile bir bombardıman görev gücünü göndereceğini açıkladı.
8 Mayıs
İran, dünya güçleriyle varılan nükleer anlaşmayı ihlal boyutuna ulaşmadan nükleer programındaki bazı taahhütleri azaltacağını açıkladı. Ancak İran, anlaşmaya imza atan ülkelerin ABD yaptırımları konusunda İran'ı korumaması halinde diğer adımların da geleceğine yönelik tehditlerini sürdürdü.
10 Mayıs
ABD Donanması, İran’ın Körfez’deki seyrüsefer trafiğine yönelik olası saldırıları konusunda uyardı.
12 Mayıs
Körfez’de, Hürmüz Boğazı yakınlarında ikisi Suudi Arabistan'a ait olmak üzere 4 gemi saldırıya uğradı. ABD’li yetkililer saldırıyla ilgili İran'ı suçlarken Tahran suçlamaları reddetti.
13 Haziran
Hürmüz Boğazı’nın güneyinde iki tanker saldırıya uğradı. Washington bu olayın ardında da İran’ın olduğuna işaret ederken, Tahran saldırıyla ilgili suçlamaları tekrar reddetti.
20 Haziran
İran ABD’ye ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürdü.
4 Temmuz
İngiltere Kraliyet Donanması, Suriye’deki Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarını ihlal ettiği şüphesiyle İran’a ait Grace 1 petrol tankerine Cebelitarık’ta el koydu.
5 Temmuz
İran Devrim Muhafızları komutanlarından Murteza Rezai, el konulan İran’a ait petrol tankerinin serbest bırakılmaması halinde bir İngiliz petrol tankerine el koymanın "görev"olacağı tehdidinde bulundu.
7 Temmuz
İran, 2015'de imzalanan nükleer anlaşmada öngörülen uranyum zenginleştirme seviyesini artıracağını ve anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini azaltacağını açıkladı. Trump, nükleer anlaşmayla belirlenen uranyum zenginleştirme limitini aşacağını duyuran İran'ı uyarırken, Almanya, Fransa ve İngiltere bu konudaki endişelerini dile getirdi.
10 Temmuz
İran Devrim Muhafızları’na ait olduğuna inanılan üç geminin, Basra Körfezi'nde ilerleyen İngiltere'ye ait "British Heritage" adlı İngiliz petrol tankerini durdurmaya çalıştığı açıklandı. İngiltere Kraliyet Donanması'na bağlı HMS Montrose fırkateyninin sözlü uyarısının ardından söz konusu gemilerinin geri döndüğü belirtildi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar