Lavrov: Üçüncü Dünya Savaşı ve nükleer çatışma riski küçümsenmemeli

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bir kez daha Ukrayna'da nükleer bir çatışma yaşanması ve Üçüncü Dünya Savaşı risklerinin küçümsenmemesi gerektiği uyarısı yaptı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Pervıy Kanal televizyonuna yaptığı açıklamada nükleer çatışma riski konusunda uyardı /Fotoğraf: Reuters

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, nükleer savaş risklerinin şu anda oldukça önemli olduklarını, bu tehlikenin hafife alınmaması gerektiğini, fakat aynı zamanda bu tehdidi yapay olarak şişirmeye hazır birçok kişi olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Pervıy Kanal televizyonuna gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Geçtiğimiz ocak ayında 'nükleer beşli' ülkelerinin nükleer savaşın kabul edilemezliği tezini bir kez daha doğruladığını hatırlatan Lavrov, "Bu bizim ilkesel pozisyonumuz. Ona dayanarak hareket ediyoruz. Ve şimdi sizin de saygın siyaset bilimcilere atıfta bulunarak söylediğiniz gibi, riskler gerçekten çok, çok önemli iken birilerinin onları yapay olarak şişirmesini hiç istemezdim, oysa bunu isteyen çok kişi var. Tehlike ciddi, tehlike gerçek, hafife alınmamalı" diye konuştu.

"Ukrayna'ya sunulan yenilenmiş sözleşmede Kiev'in notları dikkate alındı, Ukrayna'dan hala yanıt yok"

Rusya'nın Ukrayna'ya teslim ettiği yenilenmiş sözleşmede Kiev'in notlarını dikkate aldığına dikkat çeken Lavrov, ancak sunduğu tekliflerine Ukrayna'dan bir haftadır yanıt gelmediğini vurguladı.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'nin Rusya'nın tekliflerini görmediğini açıklamasının ardından Rus tarafının bunu Ukraynalı müzakerecilere sorduğunu aktaran Lavrov, onlardan ise ‘Zelenski'nin her halde buna zamanı olmadığı, yanıt vermesinin uzun sürdüğü' şeklinde bir yanıt geldiğini anlattı ve ekledi:

Bu, Zelenski'nin her zaman barışı tercih ettiğini coşkuyla anlatırken aslında müzakerelere nasıl baktığını bir kez daha gösteriyor.

"Batı'nın Ukrayna'daki çatışmayla Rusya'yı yıpratma arzusu yanılsamadır"

Rus diplomat, "Bir kez daha vurgulayayım, içimizde Batı'nın Ukrayna'nın savaşmaya devam etmesini, Rus ordusunu ve Rus askeri sanayi sektörünü yıpratmasını, tüketmesini istiyormuş gibi bir his var, bu bir yanılsamadır" diye konuştu.

"Zelenski sıklıkla kendisiyle çelişiyor"

Lavrov, Kiev'in müzakere taklidi yaptığını, bununla birlikte bir aktör olan Volodimir Zelenski'nin oynadığını ve sıklıkla kendisiyle çeliştiğini söyledi.

"ABD, Rusya ile neredeyse tüm temasını kesti"

Rusya'nın Ukrayna'da operasyona başlamasından sonra ABD'nin Rusya ile neredeyse tüm temasları kestiğini söyleyen Lavrov, "ABD, iyi bilinen nedenlerle, bizim Batı'nın herhangi bir tepkisi olmadan Ukrayna'daki Rusları korumak zorunda kalmamız nedeniyle hemen hemen tüm temaslardan çekildi" ifadelerini kullandı.

"NATO ve ABD, Rusya'nın çıkarlarını dikkate almaya hiçbir arzu göstermedi"

Lavrov, NATO ve ABD'nin, Rusya'nın çıkarlarını dikkate almak için hiçbir arzu göstermediğini vurguladı.

"ABD ve NATO, ittifakın savunma hattını Güney Çin Denizi'ne taşımak istiyor"

ABD ve NATO'nun açıkça ittifakın ‘savunma hattını' Güney Çin Denizi'ne taşımayı planladığına dikkat çeken Lavrov, "Batılı ülkeler, başta olacaklarını, NATO'nun istediğini yapmaya hakkı olduğunu açıkça beyan ediyor. Bir açıklamada NATO'nun bir savunma ittifakı olduğunu söyleyebiliyorlar, ve tam orada (NATO Genel Sekreteri Jens) Stoltenberg, NATO'nun Hint-Pasifik bölgesi de dahil olmak üzere dünya çapında güvenlik konusunda küresel bir sorumluluğu olduğunu söyleyebiliyor" dedi ve şöyle devam etti:

Yani, tıpkı Varşova Paktı ve Sovyetler Birliği'nin ortadan kaybolmasından sonra savunma hattını Berlin Duvarı'ndan beş kez sınırlarımıza doğru kaydırıp bize ‘korkmayın, bu güvenliğiniz içindir' dedikleri gibi aynı şekilde örgütünün savunma hattını Güney Çin Denizi'ne taşıyacaklar

"Ukrayna'daki ihtilaf anlaşma ile sona erecek, parametreleri çatışmaların aşaması belirleyecek"

Ukrayna'daki ihtilafın anlaşma ile sona ereceğini, ancak anlaşmanın parametrelerini, imzalandığı sırada çatışmaların hangi aşamada olduğunun belirleyeceğini söyleyen Lavrov, şöyle konuştu:

Silahlı kuvvetlerin kullanıldığı her durumda olduğu gibi, elbette her şey bir anlaşma ile sona erecek, ancak bu anlaşmanın parametreleri, gerçeğe dönüştüğü sırada çatışmaların bulunduğu aşama ile belirlenecek

 

Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU