Fehmi Koru: Küçük hesaplarla Millet İttifakı çatlarsa seçimin sonunda küçük hesap sahipleri üzülebilir

“Çantada keklik saydıkları seçimi bir kez daha kaybedebilir muhalefet cephesi”

Fotoğraf: Twitter

Gazeteci Fehmi Koru, Saadet Partisi Temel Karamollaoğlu’nun “Seçim kanunuyla şartlar değişti. Üçüncü ittifak olabilir” ile Demokrat Parti lideri Gültekin’in Uysal’ın cumhurbaşaknı adaylığı için “20 yıllık AKP döneminde sorumluluğa ortak olmamış olmak” şeklindeki açıklamasını değerlendirdi.

Koru, kişisel blogunda kaleme aldığı köşe yazısında “muhalefet cephesini oluşturan partilerin yönetim kadroları arasında günü doğru okuyamayanlar  olduğu” görüşünü dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koru, yazısının devamında şu eleştirilerini dile getirdi:

Süleyman Demirel’e yakıştırılan “Kaynamayan tencerenin yerinden etmeyeceği iktidar yoktur” vecizesi pek çoğunun ağzında pelesenk olmuş durumda. 

“Ekonomik sıkıntılar had safhada, insanlarımızın çoğu fakirlik sınırının, onların da önemli bir bölümü açlık sınırının altında. Hayat pahalılığı halkı kırıp geçiriyor. Böyle bir ortamda halk hala AK Parti’ye yeniden iktidar, Tayyip Erdoğan’a da cumhurbaşkanı olma imkanı verecek değil ya…”

Böyle düşündükleri gibi, bu düşünceleri partilerinin içinde yer alması beklenen ittifakla ilgili değerlendirmelerini de etkiliyor.

“DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ittifak içerisinde bulunmazsa, herbiri seçime ayrı ayrı girdikleri takdirde bu üç parti yüzde 7 seçim barajına takılır; onlara oy vermeyi düşünen ve düşünecek olan seçmenler baraja takılacak o partilere oy vermek yerine, ‘AK Parti iktidardan Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığından gitsin’ diye oylarını CHP ve İYİ Parti’den birine vermeyi tercih ederler. O sayede bizim parti daha çok milletvekili çıkarır.”

Zihinlerinde bu hesap yatıyor. Kimi bu hesapları içinde saklıyor, kimi başkalarıyla da paylaşıyor. Söyleyemeyen, içlerinde saklayanlara tercüman olmuş görünüyor Gültekin Uysal… Herhalde onun da kendisiyle ilgili bir hesabı vardır. Doğru bir hesap mı bu? Bugünü esas alırsak hesap bazılarımıza ‘doğru’ görünebilir. Ancak daha seçime gün saymaya başlanmadı. Önümüzde hala 14 ay var. İktidar seçim tarihini erkene çekmek istese bile, onu kendisi için en uygun zamanda yapmayı düşüneceğinden, onun da kendi hesabı devreye girecektir.

Geçmişte ısrarla ifade edilmiş bazı ülkelere yönelik olumsuz değerlendirmelerden bir çırpıda vazgeçilmesi, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, önümüzdeki günlerde Suudi Arabistan ve Mısır ile yıkılmış köprülerin yeniden kurulmaya çalışılması boşuna mı sanıyoruz? Rusya-Ukrayna savaşında arabuluculuk veya garantörlük beklentileri bile kararsızlardan üç puanı AK Parti’den yana kararlı hale getirmeye yetti. Hele bir de bu yakınlaşmaların ekonomiyi rahatlatabileceğini düşündüren bazı olumlu dolarsal gelişmeler ufukta görünürse… İşlerin yoluna girebileceği umudu bile bugünkü tabloyu değiştirmeye ve muhalefetin hesaplarını bozmaya yetebilir… Milletin istediği sadece umut…

Küçük hesaplar yüzünden milletin umut beklentisini henüz fark edemeyen muhalefet cephesine karşılık, iktidar cephesinin sonrasında hayal olduğu ortaya çıkacak olsa dahi seçime giderken ortalığa salıvereceği umut hissi, kararsız görünenleri ve muhalefet partilerinin kendilerine çekmeyi düşündüğü Saadet, DEVA ve Gelecek seçmenlerini etkileyebilir.

“Çantada keklik saydıkları seçimi bir kez daha kaybedebilir muhalefet cephesi” uyarısında bulunan Koru, şunları yazdı:

Son cumhurbaşkanlığı seçiminin yapıldığı 2018’de yaşanan hayal kırıklığından ders çıkartamamış olanlar, o zamanki küçük hesaplarından daha küçük bir hesabı bu seçimde yeniden yaşayabilirler. Temel Karamollaoğlu’nun seslendirdiği ‘ittifak içerisinde yeni ittifak’ projesini ise yabana atmış değilim. Küçük hesaplarıyla içlerinden uzaklaştırdıkları üç partinin kendi aralarında oluşturacakları ittifak, onların ayrı ayrı duruşlarını anlamakta zorlanan oy alabilecekleri seçmen kitlesi tarafından zaten bekledikleri bir müjde olarak yorumlanabilir ve kararsızlar ile onlar içlerinde yer alıyor diye altı partili ittifaka oy vermeyi düşünenler, oylarını, Saadet, DEVA ve Gelecek partilerinden oluşacak yeni ittifaka yöneltebilirler. İlginç bir döneme doğru yol alındığı kesin. Gültekin Uysal’ın seslendirdiği mesajla karışan ortam hele bir yatışsın, halkın yönelişinin ne tarafa doğru olduğunu anlarız.

 

fehmikoru.com, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU