İğneaada açıklarında mayın tespit edildi

Milli Savunma Bakanlığı mayına SAS timlerinin müdahale ettiğini açıkladı

Fotoğraf: Twitter

Milli Savunma Bakanlığı sabah saatlerinde Bulgaristan sınırına yakın İğneada açıklarında bir mayın tespit edildiğini açıkladı.

SAS timlerinin süratle intikal ettirildiği bölgede mayın emniyete alındı, etkisiz hale getirmek maksatlı müdahaleye başlandı.

"Son anda fark ettik"

Mayını fark eden balıkçı Çağrı Martin, denize ağ serdikleri bölgenin yaklaşık 200 metre ilerisinde mayın olduğunu fark ettiklerini söyledi.

Hemen durumu yetkililere bildirdiklerini ifade eden Martin, çok korktuklarını aktardı. Haber vermelerinin ardından bölgeye Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin geldiğini anlatan Martin, şunları kaydetti:

Büyük bir mayın, panikledik, hemen haber verdik telsizden. Sahil Güvenlik geldi, deniz uçağı geldi, bizi uzaklaştırdılar. Bugün denize çıkmamız da yasaklandı. Can güvenliğimiz açısından iyi değil çıkmamız. Para önemli değil, can sağlığı daha önemli. Para her zaman kazanılır. Biz 200 metreye kadar yaklaştık, son anda fark ettik, 200 metre kalmıştı ki hemen dönüp ağımızı alıp haber verdik, herkesi uyardık buraya yaklaşmayın diye.

Balıkçı Erman Can Günay da mayın nedeniyle 3 gündür endişe yaşadıklarını dile getirdi. Balıkçı arkadaşlarının anonsu ile denizde mayın bulunduğunu öğrendiklerini dile getiren Günay, "Sıkıntılı bir durum. Sezonu artık kapattık diyebiliriz. Mayının nereden geleceğini bilemeyiz, her türlü sıkıntılı durumdayız. Biz mayını görmedik ama gören arkadaşımızın yakınındaydık, çok uzakta değildik" ifadelerini kullandı.

Liman Başkanı Resul Ulaş da İğneada Feneri'ne yaklaşık 7 mil açıkta başıboş bir mayın gözlemi olduğu ihbarı üzerine durumu Kaymakamlık ve Sahil Güvenlik ile paylaştıklarını söyledi. Ulaş, bölgedeki balıkçılara faaliyetlerine son verip limana dönmeleri yönünde telsiz anonsu geçtiklerini kaydetti.

İstanbul Boğazı girişinde de cumartesi günü Ukrayna'nın liman girişlerine döşediği mayınlardan biri olduğu düşünülen mayın görülmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar konuya ilişkin açıklamasına şunları kaydetmişti:

Sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarındaki bir ticari gemiden 'mayın benzeri bir cisim görüldüğüne' dair bilgi geldi. Unsurlarımız zaten o bölgelerde yoğun şekilde devriyelerini, görevlerini sürdürüyordu. Süratli bir şekilde SAS timimiz bölgeye intikal ettirildi. Söz konusu cismin mayın olduğunun tespitinin ardından emniyetli bir bölgeye çekildi. İnceleme sonucunda eski tip olduğu belirlenen mayın SAS timimiz tarafından etkisiz hale getirildi. Konuyla ilgili hem Rus hem Ukrayna makamlarıyla görüştük. Koordinasyonumuz devam ediyor.

Ukrayna "Rusya'nın dezenformasyonu" demişti

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) 19 Mart günü yaptığı basın açıklamasında, Ukrayna Deniz Kuvvetleri'nin Odessa, Oçakov, Çernomorsk ve Yujnıy limanlarının yakınlarına döşediği yaklaşık 420 adet eski mayının fırtınalı hava nedeniyle koptuğunu, mayınların akıntı ve rüzgarla Karadeniz'in batısına sürüklendiğini duyurmuştu.

Ukrayna Denizcilik İdaresi’nin Başkan Yardımcısı Viktor Vişnov ise iddianın kasıtlı bir dezenformasyon olduğunu savunmuştu.

Vişnov, "Bu tamamen, Rusya tarafının dezenformasyonu. Bu, Karadeniz'deki söz konusu bölgelerin ‘mayın tehlikesi' iddiasıyla kapatılmasını meşrulaştırmak için yapıldı" diye kouşmuştu

 

 

 

Independent Türkçe, AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU