Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ukrayna'dan laboratuvarlardaki tehlikeli patojenleri savaşta yayılma riskine karşı yok etmesini talep etti.
Perşembe günkü duyuruda DSÖ, birkaç yıldır Ukrayna'daki yetkililerle halk sağlığı laboratuvarlarındaki “patojenlerin kasten veya kazara yayılmasını” önleme amaçlı bir dizi güvenlik önlemi üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
DSÖ'nün açıklamasında, mevcut savaş durumunda bu çalışmanın bir parçası olarak “Ukrayna Sağlık Bakanlığı ve diğer sorumlu birimlerden, muhtemel bir yayılmayı önlemek için yüksek riskli patojenlerin yok edilmesinin talep edildiği” belirtildi.
Örgüt, halk sağlığı laboratuvarlarında ne tür patojenlerin veya zehirli maddelerin saklandığına ya da yetkililerle ne zaman iletişime geçildiğine dair net bir bilgi paylaşmadı. Ayrıca DSÖ, Ukrayna'daki yetkililerin patojenlerle ilgili gerekli önlemleri alıp almadığını da açıklamadı.
Başkent Kiev'deki veya Washington'da yer alan Ukrayna Büyükelçiliği'ndeki yetkililer Reuters'ın yorum talebine yanıt vermedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ukrayna'daki laboratuvarlar biyolojik savaş iddialarıyla da gündeme gelmişti.
Rusya, Ukrayna'da 30 biyolojik laboratuvar olduğunu ve ABD'nin burada biyolojik silah programlarını finanse ettiğini savunmuştu.
Salı günü Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, laboratuvarlarda biyolojik silah bileşenlerinin geliştirildiğini gösteren belgeler olduğunu öne sürmüştü.
ABD ve Ukrayna biyolojik silah geliştirme iddialarını reddederken, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, salı günkü açıklamasında "Ukrayna'da biyolojik araştırma tesisleri var" demişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'taki askeri operasyon emriyle başlayan savaşta 16. güne girildi.
Dün Antalya'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katıldığı üçlü zirvede ateşkes kararı çıkmamıştı.
Independent Türkçe, Reuters, TASS, WSJ
Derleyen: Yasin Sofuoğlu