Ruslar, Ukrayna'da Starlink'i hedef alınca Elon Musk, SpaceX'in önceliğini değiştirdi

Starlink internet terminallerinin "birkaç saat boyunca sinyalleri kesildi"

SpaceX'in fırlattığı Starlink uyduları Dünya'ya yüksek hızlı internet iletecek (iStream / YouTube)

Elon Musk, istilacı Rus güçlerinin Ukrayna'daki Starlink internet hizmetini hedef almasının ardından SpaceX'in siber savunmaya öncelik vereceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov'un Twitter üzerinden Musk'tan rica etmesinin ardından SpaceX, Rusya'nın istilasından kısa süre sonra Ukrayna'da Starlink'i devreye sokmuştu. 

Starlink interneti, yörüngede dönen uydular ağının Dünya'ya geniş bant sinyalleri iletmesiyle çalışıyor. Kullanıcılar da özel bir alıcı yardımıyla bu sinyallerle bağlantı kurabiliyor.

Starlink ücra yerlerdeki kişilerin internete ulaşabilmesi için tasarlandı fakat mevcut iletişim altyapısının tahrip edildiği veya devre dışı bırakıldığı felaket bölgelerinde de etkili olduğu ortaya çıktı. 

SpaceX'in patronu bazı Starlink terminallerinin aynı anda birkaç saat boyunca sinyal bozucuların hedefi olduğunu ve bunları korumak için fazladan siber güvenlik önlemleri alınması gerektiğini açıkladı. 

Musk hafta sonu attığı tweette, "SpaceX sinyal bozulmasının üstesinden gelmeye ve siber savunmaya yeniden öncelik verecek. Bu, Starship ve Starlink V2'de ufak gecikmelere neden olacak" dedi.

Çatışma alanlarının yakınındaki bazı Starlink terminallerinin aynı anda birkaç saat boyunca sinyali kesildi. Son yazılım güncellememiz sinyal bozulmasından kurtuluyor. Sırada ne var merak ediyorum!

Musk daha önce Starlink'in "Ukrayna'nın bazı bölgelerinde hâlâ çalışan ve Rus kaynaklı olmayan tek iletişim sistemi" olduğu uyarısında bulunurken "hedef alınma olasılığının yüksek olduğunu" da eklemişti. 

SpaceX, Starlink'in Ukrayna'daki kullanıcılar için daha uygun hale gelmesi amacıyla başka yazılım güncellemeleri de çıkarıyor. Bunlar arasında Starlink'in otomobildeki bir çakmaklığın elektriğiyle çalışmasını sağlayacak yeni sürümü de var.
 


Ukrayna'da Starlink terminallerini kullananlar arasında Starlink'in kritik öneme sahip altyapıyı desteklemek için kullanılacağını söyleyen Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko da bulunuyor.

Musk geçen hafta Starlink'i ve SpaceX'in savunma ve insani yardım çabalarında başka nasıl yardım edebileceğini ele almak için Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yle konuşmuştu.

Zelenski, "Elon Musk'la konuştum" diye tweet atmıştı.

Gerek sözleri gerekse de eylemleriyle Ukrayna'yı desteklediği için ona minnettarım. Önümüzdeki hafta yıkılan şehirler için bir grup Starlink sistemi daha alacağız. Olası uzay projelerini de tartıştık.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU