Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Şubat ayında gıda enflasyonunun yüzde 7.1 arttığını açıkladı.
Türk-İş'in raporunda, gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesinin 14 Şubat'ta etiketlere yansıdığı hatırlatılarak, "Ancak öncesinde yükselmiş olan başta yumurta ve un gibi temel gıda ürünleri ile yükselişi durdurulamayan meyve-sebze fiyatları yüzünden vatandaşın reel geliri bu ayda da geriledi" denildi.
Rapor şu ifadelerle devam etti:
Özellikle taze sebze-meyve, üretim ve tedarik maliyetlerinin yanında ürün azlığından dolayı cep yakmaya devam etti. Resmi verilere göre gübre ve toprak geliştiricilerin fiyatlarındaki yükseliş yüzde 150’yi aştı. Markette ve pazarda sepet tutarı arttıkça zorlanan tüketici, almaktan vazgeçip ürünlerin bazılarını bırakmaya başladı. Akaryakıt, doğalgaz, elektrik gibi enerji giderleri de hane halkı üzerinde büyük bir yük oluşturmaya devam etti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Ukrayna krizi fiyatların yükselmesine neden olabilir"
Raporda Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri müdahalenin ardıdan bu ülkelerden ithal edilen buğday, arpa, soya, mısır, ayçiçeği gibi ürünlerin tedarikine yönelik önlemler alınmadığı takdirde önümüzdeki aylarda un, ekmek, yumurta, et ve bitkisel yağların fiyatlarının yükselebileceği değerlendirildi.
Rapora göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 4 bin 552 TL'ye yükseldi. Bu rakam 4 bin 253 olarak uygulanan asgari ücretin 300 TL üzerinde.
Ayrıca gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 15 bin 140 TL'ye TL'ye, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 5 bin 970 TL'ye yükseldi.
Independent Türkçe