Avusturya'nın başkenti Viyana'da İran nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılması için süren görüşmelerin 8. turu, tarafların müzakere masasına dönmesiyle bugün devam edecek. Geçen yılın sonunda başlatılan ve şimdiye kadarki en uzun tur olan sekizinci tura, heyetlerin istişare yapmaları ve ‘siyasi kararlar alınması için’ geçen ayın 28'inde ara verilmişti.
Şarkul Avsat’tan Raide Behnam’ın haberine göre, Avrupa Birliği Siyasi Direktörü Enrique Mora, Twitter'dan yaptığı açıklamada, ‘’Anlaşmanın yeniden canlandırılması için uzlaşı ruhuna ihtiyaç var. Arzu edilmeyen farklı eğilimler KOEP'e (Kapsamlı Ortak Eylem Planı) zarar veriyor. En hızlı şekilde müzakerelerin tamamlanması gerekiyor" ifadesini kullandı.
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, dün Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’yu kabul etti. Reisi görüşme esnasında, ‘’İran’a yönelik yaptırımların kaldırılması anlaşma için bir zemin hazırlayacaktır. Biz bütün yükümlülüklerimizi yerine getirdik, Amerikalılar anlaşmayı ihlal etti ve Avrupalılar yükümlülüklerine uygun davranmadı’’ dedi.
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan dün yaptığı açıklamada, ‘’Önümüzdeki günlerde iyi bir anlaşmaya varılması, üç Avrupa ülkesinin ve ABD’nin girişimlerine ve pozisyonlarına bağlıdır. Batılı taraflar hala İran’ın kırmızı çizgisi olan bazı yaptırımların kaldırılması talebine yanıt vermiş değildir’’ diye konuştu.
İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şamhani de attığı twitte: "Azami baskıyı temsil eden yaptırımların kaldırılmadığı bir anlaşma, ülke ekonomisini olumsuz etkileyeceğinden iyi bir anlaşma sayılamayacaktır’’ ifadesini kullandı.
Öte yandan ABD İran Özel Temsilcisi Robert Malley bugün ABD Kongresi üyelerine bilgi verecek.
Malley, İran ile müzakerelerdeki gelişmelere ilişkin Dış İlişkiler Komitesi tarafından sorguya tabi tutulacak. Malley, kamuoyuna açık olmayan ve kaydedilmeyen “gizli” sorgunun sona ermesinin ardından Viyana'daki müzakerecilere katılacak.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Özellikle Avrupalı ve Amerikalı yetkililerin geçen yılın sonundan beri İran'la anlaşmaya varmak için aylar değil "birkaç hafta" olduğu yönündeki açıklamaları, Batılı müzakerecilerin üzerinde, müzakereleri bir an önce sonuçlandırmaları için baskı oluşturdu. Müzakerelerin sonuçlandırılması için şubat ayının başı belirlenmişti ancak bu hedefe ulaşılamadı. Diplomatlar müzakerelerin mart ayının başında tamamlanmasını öngörüyor. Mart ayının ilk haftasında, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu, İran'ın nükleer programının geliştirilmesini görüşmek üzere toplanacak.
İran kendisine yönelik yaptırımların kaldırılmasını ve gelecekteki bir ABD yönetiminin varılacak anlaşmadan çekilmeyeceğinin güvencesinin verilmesini talep ediyor. Batılı taraflar ise böylesi bir güvence veremiyor. ABD’nin nükleer müzakerelerdeki en üst düzey yetkilisi Robert Malley, Amerikan MSNBC kanalına verdiği röportajda: ‘’Biz bir sonraki başkanı anlaşmada kalmaya zorlayamayız, ancak İranlılara söylediğimiz şey, Başkan Biden'ın İran saygı duyduğu sürece anlaşmada kalacağıdır. Nükleer anlaşmanın canlandırılması ulusal güvenliğimizin lehinedir ve Başkan Biden bizden anlaşmaya varmamızı istiyor" diye konuşmuştu.
Nisan ayından bu yana nükleer anlaşmanın yeniden sağlanması için İran’la yapılan dolaylı müzakereler nedeniyle Joe Biden yönetimi, Cumhuriyetçi Parti tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor. Bu yılın başında yüzden fazla kongre üyesi, müzakerelerin sonlandırılması çağrısında bulundu. Washington'daki nükleer anlaşmayla ilgili siyasi bölünme, geçtiğimiz haftalarda 3 üyenin istifasıyla Amerikan müzakere heyetine de yansıdı.
Şarkul Avsat