Arkeologlar, Mısır'da yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait çok sayıda "not defteri" niteliğinde yazıt buldu.
Antik Athribis kentinde keşfedilen 18 bini aşkın yazılı çömlek parçası, dönemin günlük hayatına ışık tutuyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Uzmanlar, "ostrakon" adı verilen, mürekkep ya da kamış kullanılarak üzerine yazı yazılan çömlek parçalarının papirüsten çok daha ucuz ve erişilebilir olduğunu söylüyor.
Nil Nehri'nin yakınındaki antik Deyrü'l Medine köyünde, 1900'lerin başında da çok sayıda ostrakon bulunmuştu. Bu tarihi metinler genellikle tıpla ilgiliydi.
Ancak yeni bulunan "not defterleri" farklı. Zira kalıntılar üzerinde isim ve günlük satın alınan yiyecekle nesnelerin listeleri var. Ayrıca cezalandırılan öğrencilerin tekrar tekrar yazdığı satırlar gibi bir okula ait yazıtlar da mevcut.
Araştırma ekibinde yer alan mısırbilimci Christian Leitz, "Aylar, sayılar, aritmetik problemler, dilbilgisi alıştırmaları ve bir kuş alfabesi vardı" diye konuştu. Bir harfin, adı o harfle başlayan bir kuşla temsil edildiği sisteme kuş alfabesi deniyor.
Bilim insanları ostrakon'ların yaklaşık yüzde 80'inin, hiyeratik yazıdan sonra gelişen Demotik diliyle yazıldığını söyledi. MÖ 600'den sonra gelişen Demotik, Ptolemaios Hanedanı ve Roma döneminde kullanılıyordu.
Yazıtlarda en çok kullanılan ikinci dil Yunanca. Ayrıca hiyeratik ve Arapça yazıların da olduğu görüldü. Science Alert, bu durumun şehrin çok kültürlü tarihini yansıttığını yazdı.
Uzmanlar, resimli ostrakon türünü de keşfettiklerini söyledi.
Leitz, "Bu parçalar akrep ve kırlangıç gibi hayvanlar, insanlar, yakındaki tapınaktan tanrılar ve hatta geometrik figürler dahil olmak üzere çeşitli sembolik temsilleri gösteriyor" dedi.
Independent Türkçe, Science Alert, Tübingen Üniversitesi
Derleyen: Uğurcan Yıldız