Çavuşoğlu: Bazı Körfez ülkeleri ile ilişkilerimizde soğukluk var, eski günlere dönmek için temaslara başladık

Türkiye olarak Körfez ülkeleriyle temasta olduklarını, Mısır ve BAE ile bir süreç başlattıklarını belirten Çavuşoğlu, "Arzumuz Suudi Arabistan'la da ilişkilerimizi eski günlere, hatta daha iyi günlere döndürmek" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Zeyyani ile Manama'da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu, bugünkü görüşmelerin özellikle son zamanlarda artan temasların bir göstergesi olduğunun altını çizerek, "En kısa zamanda majesteleri Kral Hamad’ı ülkemizde ağırlamaktan büyük bir onur duyacağız" ifadesini kullandı.

Bahreyn’de dün başlayan ve bugün devam eden görüşmelerde, ikili ilişkilerin enine boyuna ele alındığını aktaran Çavuşoğlu, hangi konularda hangi adımların atılacağı, hangi anlaşmaların imzalandığı, bunların uygulanıp uygulanmadığı ve ilerleyen süreçte imzalanacak belgeler gibi konuların değerlendirildiğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bu bölgenin ve bölgemizin istikrarı ve huzuru en büyük temennimiz"

Görüşmede bölgesel konuların da değerlendirilediğini belirten Çavuşoğlu, "Bu bölgenin ve bölgemizin istikrarı ve huzuru en büyük temennimiz. Bu alanlarda Körfez bölgelerindeki yakınlaşmalardan biz memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Türkiye ile bazı Körfez ülkeleri arasında göreceli olarak soğukluk yaşandığına işaret eden Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Bunu gidermek için ilişkilerimizde eski günlerimize dönmek için temasları başlattık. Temaslarımız hakkında da kardeşim Abdullatif’e de bilgiler verdim. Bu süreci, Bahreyn’in güçlü bir şekilde desteklediğini gördük. Hepimizin arzusu, kardeşler arasında sorunların olmaması, iş birliğinin ön plana çıkması. Bu doğrultuda birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bölgemizdeki sorunların barışçıl yönden çözümü konusunda birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Elbette terörle mücadele de önemli. Biz terörle mücadelede çifte standart içine düşmeden tüm terör örgütleriyle amacı ne olursa, ideolojisi ne olursa olsun, hedefi kim olursa olsun mücadele edilmesi gerektiğine inanıyoruz.

"Türkiye olarak her türlü terörün karşısındayız"

Yemen'deki Husilerin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'a yönelik saldırılarına da değinen Çavuşoğlu, Türkiye'nin dün gece yapılan saldırılar ile 17 ve 24 Ocak'ta yapılan saldırıları şiddetle kınadığını belirterek, şunları söyledi:

Bunlar sivilleri hedef alan, sivillere yönelik terör saldırısıdır. Biz Türkiye olarak her türlü terörün karşısındayız. BAE ve hedef olan ülkelerle, Suudi Arabistan da dahil dayanışma içinde olduğumuzu da telefon görüşmemizde ve yaptığımız açıklamada da vurguladık.

Çavuşoğlu, tüm sorunların siyasi yöntemlerle çözülmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Biz bu konuda dost ve kardeş ülkelerin yanındayız" ifadelerini kullandı.

"Arzumuz Suudi Arabistan'la da ilişkilerimizi eski günlere, hatta daha iyi günlere döndürmek"

Çavuşoğlu, bazı Körfez ülkeleriyle geçmişte ilişkilerde soğukluk yaşandığını belirterek, Türkiye'nin bu ülkelerle hiçbir ikili meselesinin olmadığını, bölgesel dinamiklerin bunu gerektirdiğini söyledi.

Bu soğuklukların giderilmesi için görüşmeler yapıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Mısır'la bir diyalog süreci başlattık ve Dışişleri Bakan yardımcıları düzeyinde iki toplantı düzenledik, diğer temaslarımız da devam ediyor. Dışişleri Bakanı Samih Şukri kardeşimle zaten biz her platformda görüşüyoruz" diye konuştu.

BAE ile görüşmelerde de Mısır'dan daha fazla mesafe kaydedildiğini anlatan Çavuşoğlu, karşılıklı ziyaretlerin de başarılı geçtiğini söyledi.

Suudi Arabistan'la da diyalog sürecinin sürdüğünü anlatan Çavuşoğlu, "Arzumuz Suudi Arabistan'la da ilişkilerimizi eski günlere, hatta daha iyi günlere döndürmek ve geliştirmek. Bu konuda inanıyorum ki; önümüzdeki süreçte olumlu gelişmeler olacak" dedi.

 

Independent Türkçe, AA, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU