Genç hacker 13 ülkeden 25 Tesla'ya uzaktan erişim sağladığını iddia etti

19 yaşındaki genç "Evet ayrıca kontrol ettiğim araçların sahiplerini, Teslalarında YouTube'dan Rick Astley çalarak uzaktan 'rick-roll'layabiliyordum" dedi

Almanya'dan 19 yaşındaki bir güvenlik araştırmacısı, 13 ülkedeki 25'ten fazla Tesla arabaya uzaktan eriştiğini öne sürüyor.

Daha önce ABD Savunma Bakanlığı'nın güvenlik açıklarını bulduğunu iddia eden David Colombo, Twitter'da paylaştığı tweet dizisinde bir yazılım açığının kendine sahiplerinin bilgisi dışında arabalarının uzaktan kontrolünü verdiğini söyledi.

Colombo, arabayı sürmesini sağlayacak tam uzaktan kontrole erişim sağlayamasa da güvenlik sistemlerini devre dışı bırakabildiğini, kapı ve camları açabildiğini, motoru çalıştırabildiğini, farları yakabildiğini, müzik çalabildiğini ve "Teslalarında Rick Astley çalarak araba sahiplerini uzaktan 'rick-roll'layabildiğini" (birisine Rick Astley'in Never Gonna Give You Up şarkısını göndererek o kişiyi kandırmak -ed.n.) söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Genç hacker, güvenlik açığının Tesla altyapısının değil, araba sahibinin "hatası" olduğunu, ayrıca sürücünün araç içinde olup olmadığını ve tam konumunu tespit edebildiğini de söyledi.

Colombo, Bloomberg News'e, "Bu esasen araba sahiplerinin (ve üçüncü bir tarafın) hatası" dedi.

Tesla, The Independent'ın yorum talebine cevap vermedi fakat Colombo, şirketin güvenlik ekibinin açığın araştırıldığını kendine teyit ettiklerini belirtti.

Colombo, "Bunun, siz otobandayken birinin müziği son sesine kadar patlatmasının veya camları/kapıları açabilmesinin epey tehlikeli olduğunu düşünüyorum." yazan bir tweet paylaştı.

Farların durmadan yanıp sönmesi bile diğer sürücüler üzerinde (tehlikeli) etki yapma potansiyeline sahip.

İddialar 6 binin üzerinde beğeni alarak internette viral hale gelirken, güvenlik açıklarının ayrıntıları kamuoyuyla paylaşılmadı.

Tesla, arabanın sistemlerini hackleyebilecek veya güvenlik açıklarını tespit edebilecek araştırmacılar için ücretsiz bir Model 3'ten 15 bin dolara kadar değişen bir aralıkta mükafatlar içerdiği belirtilen bir hata (bug) ödül programına sahip.

Colombo, iddialarına ilişkin sorulara haber yayımlandığı tarih itibarıyla yanıt vermedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU