Nobelli din adamı Desmond Tutu hayatını kaybetti: Dünya liderlerinden taziye mesajları

Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, "Tutu, Filistin davasının en büyük destekçilerinden biriydi" dedi

1990'larda prostat kanseri teşhisi konan Desmond Tutu, son yıllarda rahatsızlıkları sebebiyle sık sık hastanaye kaldırılıyordu (Reuters)

Güney Afrika'da apartheid (ırklar arası ayrım) rejimine karşı verilen mücadelenin kilit isimlerinden Desmond Tutu, bugün 90 yaşında hayatını kaybetti.

Tutu'nun ölüm sebebinin kanser olduğu açıklandı. Ülkesinin en bilinen isimlerinden olan din adamına 1990'ların sonunda prostat kanseri teşhisi knomuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

7 Ekim 1931'de Güney Afrika'nın başkenti Johannesburg'ün batısındaki Klerksdorp'ta doğan Tutu, bir hizmetçi ve öğretmenin çocuğuydu. Tutu ilk başta öğretmenlik eğitimi alsa da daha sonra rahip oldu.

Irkçı rejimin sona ermesi için gösterdiği çabadan ötürü 1984'te Nobel Barış Ödülü alan Tutu, gelişmekte olan ülkelerde LGBT+ hakları, yoksulluk ve demokrasi eksiliği gibi pek çok konuda farkındalık yaratmak için çalıştı.

Dünya liderleri, Tutu'nun ölümünün ardından şu taziye mesajlarını paylaştı:

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa: Başpiskopos Desmond Tutu'nun vefatı ulusumuzun, bize özgürleştirilmiş bir Güney Afrika miras bırakan harika Güney Afrikalılara vedasının bir başak bölümü. Desmond Tutu eşi benzeri olmayan bir vatanseverdi.

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson: Başpiskopos Desmond Tutu'nun ölümünü duyduğuma çok üzüldüm. Apartheid'le mücadele ve yeni bir Güney Afrika yaratma mücadelesinde önemli bir figürdü. O, manevi liderliği ve iyi mizahıyla hatırlanacak.
 

Tutu ve Obama
2009’da dönemin ABD Başkanı Barack Obama, Tutu’ya Özgürlük Madalyası vermişti (AFP)


Nelson Mandela Vakfı: Tutu hayattan daha büyüktü. Güney Afrika'da ve dünyanın dört bir yanındaki pek çok kişi için hayatı bir lütuf oldu. Yerel ve küresel ölçekte adaletsizlikle mücadeleye katkıları, toplumların özgür geleceklerinin oluşturulmasına ilişkin derin düşüncesiyle uyumlu. O, sıradışı bir insandı. Bir düşünür, bir önderdi.

Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama: Aramızdaki dostluğa ve manevi bağa değer veriyorduk. Başpiskopos Desmond Tutu, daha büyük bir kamu yararı için kendini tamamen kardeşlerine hizmet etmeye adamıştı. O gerçek bir yardımsever ve kendini adamış bir insan hakları savunucusuydu.
 

Dalay Lama ve Desmond Tutu
Dalay Lama ve Desmond Tutu çok yakın dostlardı (AP)


Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu Üyesi Vasıl Ebu Yusuf:: Rahip Desmond Tutu, Filistin davasının en büyük destekçilerinden biriydi. O her zaman Filistinlilerin özgürlüklerini kazanma hakkını her zaman savundu vee İsrail işgaliyle apartheid'i reddetti.

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt: Desmond Tutu, apartheid'e karşı mücadeleyi, insanlar arasındaki uzlaşmaya önemli katkılarla birleştirdi. Tutu, ırk ayrımcılığı politikasına karşı çabasıyla daha iyi bir dünyaya katkı yaptı. Sonraki zamanlarda da eşcinsel hakları için mücadelde önde gelen bir isim oldu.

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta: Başpiskopos Tutu, bir din adamı, özgürlük savaşçısı ve arabulucu olarak yıllar boyunca yaptığı değerli çalışmalar sayesinde kurtuluş mücadelesinde şiddet barındırmayan yaklaşımları benimseyen bir nesil Afrikalı lidere ilham verdi.

 

Independent Türkçe, Reuters, AP, New York Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU