Gençlerin yüzde 74'ü ekonomiden, yüzde 73'ü hayatından memnun değil

"Sizce mevcut hükümet, icraatlarında vatandaşların düşüncelerini/fikirlerini ne derece önemsemektedir” sorusuna yüzde 27,57, "hiç önemsememektedir" yanıtını verdi

Fotoğraf: AA

Yükseköğrenim gören 7 bin 432 genç ile yapılan araştırma, Türkiye'nin içinde bulunduğu tabloyu gözler önüne serdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi, Pazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süphan Nâsır başkanlığında, Dr. Onur Şahin, Doktorant Erdeniz Erdem ve Arş. Gör. Merve Kır tarafından yapılan bu araştırmanın amacı, yükseköğrenim gören Z kuşağı (18-28 yaş aralığı) seçmenlerin siyasi yelpazede kendilerini konumlandırdıkları pozisyonlarını ve beyan ettikleri siyasi kimliklerini esas alarak siyasi aidiyetleri ve eğilimlerini siyasi partilerden bağımsız olarak inceledi.

7 bin 435 kişinin katıldığı "Yükseköğrenim Gören Z Kuşağı Seçmenlerinin Siyasi Kimlik Temelli Profil Analizi" isimli araştırmanın sonuçların göre gençlerin yüzde 74'ü ekonomiden, yüzde 73'ü de hayatından memnun olmadığını belirtti.

"Mevcut hükûmetin ülke işlerini yapma ve çalışma şeklinden ne kadar memnunsunuz" şeklindeki soruya gençlerin yüzde 40,79'u hiç memnun değilim, yüzde 29,95'i de memnun değilim cevabını verdi.

Z Kuşağı'nın siyasi eğilimi

Yükseköğrenim gören  Z Kuşağının Türk siyasal yelpazesindeki dağılımları oransal olarak incelendiğinde, yüzde 10'u sağ, yüzde 16 sol, yüzde 17 merkez sağ, yüzde 36 merkez sol ve yüzde 21 merkez olarak tanımlıyor.

ideologya.jpg
Tablo: Independent Türkçe

 

CHP ilk tercih

Araştırmaya göre genç seçmenlerin fikren ve duygusal olaran en yakın hissettikleri siyasi parti sırasıyla yüzde olarak CHP (yüzde 38,60), AK Parti (17,21), İYİ Parti (16,30), MHP (14,76) ve HDP (8,39) şeklinde sıralanıyor.

AK Partiye yakınlık duyan gençlerin yüzde 66,54'ü kendini merkez sağda, yüzde 33,46'sı ise kendini merkezde konumlandırırken sağda konumlandırmamayı tercih ediyor. CHP'ye fikri ve duygusal yakınlık kuran Z kuşağı ise kendini yüzde  56,59 ile merkez solda, yüzde 29,33 ile solda konumlandırırken, AK Partiye yakınlık kuran genç seçmenlerin aksine CHP'ye yakınlık duyan gençlerin yüzde 7,59'u kendisini sağda konumlandırıyor.

tabloz.jpg
Tablo: Independent Türkçe

 

AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP'ye fikri ve duygusal yakınlık duyan gençlerin siyasi görüşleri belli bir yöne eğilim gösterirken HDP’ye yakınlık duyan seçmenlerin siyasi yelpazede geniş bir yayılım göstediği görülüyor.

"Demokrat" ve "Ulusalcı" oranı eşit

18 ile 28 yaş arası yükseköğrenim gören Z kuşağının siyasi olarak kendilerini nerede konumlandırdıkları, ideolojik ve fikri olarak hangi görüş ve düşüncelere kendilerini yakın hissettiklerini anlamaya yönelik soru incelendiğinde, Atatürkçülük anlayışının en yüksek oranda karşılık bulduğu görülüyor.

Atatürkçülük anlayışı yüzde 18, milliyetçilik yüzde 17, muhafazakarlık yüzde 13, demokrat anlayış ve ulusalcılık anlayışları ise yüzde 12 oranlarında genç seçmenler tarafından benimsenmiş görünüyor.

demokrat.jpg
Tablo: Independent Türkçe

 

Gençler "önemsenmemekten" rahatsız

Yapılan anket çalışmasında "Sizce mevcut hükümet, icraatlarında vatandaşların düşüncelerini/fikirlerini ne derece önemsemektedir" sorusuna da verilen yanıtlar dikkat çekti. Gençlerin yüzde 27,57'si hiç önemsememektedir derken, yüzde 19,67'si de önemsemektedir yanıtını verdi. Ne önemsemekte ne de önemsememekte cevabını verenler yüzde 32,34 ile bu kategoride en fazla orana sahip olan grup oldu.

suphan.jpg
Araştırmayı İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süphan Nasır'ın başında olduğu bir ekip yaptı / Fotoğraf: Twitter

 

Yapılan çalışmada 10 üzerinden puanlama yöntemi ile yanıtlar alındığını söyleyen Prof. Dr. Süphan Nasır, ekonomiden, hükûmet icraatlarından ve genel hayat koşullarından memnuniyette en fazla 7 puan verildiğini belirtti. Ekonomik koşullardan memnun olduğunu belirtenlerin bile 8, 9 ve 10 puanlarını vermediğine dikkat çeken Nasır, bunun siyaset açısından önemli bir gösterge olduğunu kaydetti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU