Metan gazı emisyonlarını azaltmak için ABD ve AB öncülüğünde anlaşmaya varıldı

Çin, Rusya ve Hindistan, yaklaşık 90 ülkenin imzaladığı antlaşmayı henüz imzalamadı

Yaklaşık 90 ülke, küresel ısınmaya yol açan metan gazı emisyonlarını azaltmak için ABD ve AB öncülüğünde anlaşmaya vardı / Fotoğraf: AA

Yaklaşık 90 ülke, küresel ısınmaya yol açan metan gazı emisyonlarını azaltmak için ABD ve AB öncülüğünde anlaşmaya vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden yönetiminden bir yetkili, anlaşmanın küresel ısınmaya yol açan sera gazlarından metanın emisyonunu 2030 yılına kadar sera 2020'de görülen seviyelerin %30 altına düşürmeyi hedeflediğini söyledi.

İşbirliği bugün ilerleyen saatlerde resmi olarak açıklanacak.

Metan, sera gazlarını oluşturan ana gazlardan biri olarak karbon dioksitten hemen sonra geliyor. Metanın karbon dioksite kıyasla ısıyı hapsetme potansiyeli çok daha yüksek ancak atmosferde daha çabuk kırılıyor. Bu da, metan emisyonlarını azaltmanınküresel ısınmayla mücadelede oldukça büyük etkisi olabileceği anlamına geliyor. İlk kez Eylül'de duyurulan Küresel Metan Antlaşmasını, şu an dünyada en büyük oranda metan salımı yapan 30 ülke imzalamış durumda. Bu 30 ülke küresel ekonominin 2/3'sini oluşturuyor.

Çin, Rusya ve Hindistan imzalamadı

Antlaşmayı yeni imzalayan ülkeler arasında, dünyanın metan gazı salımından sorumlu en büyük beş ülkesinden biri olan Brezilya da yer alıyor.

Beş ülkenin içinde bulunan diğer ülkeler Çin, Rusya ve Hindistan ise antlaşmayı henüz imzalamış değiller.

Geçen hafta anlaşmayı imzalayan ülke sayısı, ABD ve AB'den COP26 iklim zirvesi öncesinde gelen diplomatik hamleyle 60 üleyi bulmuştu.

ABD dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticisiyken, AB ise dünyanın en büyük gaz ithalatçısı konumunda.

ABD'nin bu hafta yeni petrol ve gaz düzenlemelerini açıklamasını bekleniyor. AB ve Kanada ise enerji sektörünü ilgilendiren metan yasalarını bu yıl içerisinde açıklayacak.

100'ü aştı

Küresel metan emisyonlarının 2030'a kadar yüzde 30 azaltılmasını amaçlayan Küresel Metan İttifakı'na katılan ülkelerin sayısı 100'ü aştı.

Küresel Metan İttifakı'nın resmi açılışı COP26'da yapıldı.

Küresel gayri safi yurt içi hasılanın yaklaşık yüzde 70'ini temsil eden bu ülkeler, küresel metan gazı emisyonlarını 2030'a kadar yüzde 30 azaltmayı hedefliyor.

Bu ülkeler arasında ABD, İngiltere, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam, Endonezya, Irak, Japonya, Pakistan, Meksika, Kanada, Arjantin, Brezilya ve Nijerya da yer alıyor.

ABD İklim Özel Temsilcisi John Kerry, yaptığı konuşmada, metan emisyonlarını azaltmanın küresel sıcaklık artışını 2050'ye kadar 0,2 derece azaltacağını belirterek, "Metan emisyonlarının azaltılması için 100'ün üzerinde ülke 300 milyon dolardan fazla finansal destek sağlayacak. Küresel sıcaklık artışını azaltma konusunda ülkelerin sunduğu bu başarıdan ABD ve AB olarak gurur duyuyoruz" dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol da ittifakı "tarihi bir an" olarak tanımlayarak, "Eğer 10 yıl içinde bu ittifakı hayata geçirirsek, dünyadaki tüm arabalar, kamyonlar, uçaklar ve gemiler sıfır emisyon teknolojileriyle donatılmış olacak" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU