Nikaragua'da "trol operasyonu": Facebook bine yakın hesabı seçime günler kala kapattı

Hesapların Devlet Başkanı Daniel Ortega ve hükümete yakın isimler tarafından kullanıldığı iddia edildi

2007'de tekrar Nikaragua Devlet Başkanı olan Daniel Ortega, 1985-1990 arası da aynı pozisyonda görev yapmıştı (Reuters)

Nikaragua'da hükümet seçime sayılı günler kala "internet trolü çiftliği" işletmekle suçlandı ve dezenformasyon yaptığı belirtilen hesaplar kapatıldı.

Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarının sahibi Meta'nın tehdit istihbaratı başkanı Ben Nimmo, hesapların Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega hükümeti ve iktidardaki Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi (Frente Sandinista de Liberación Nacional –FSLN) tarafından kullanıldığını öne sürdü.

Nimmo, pazartesi günkü açıklamasında Facebook'taki 937 hesap, 140 sayfa ve 24 grupla birlikte Instagram'daki 363 hesabın da geçen ay kapatıldığını duyurdu.

Söz konusu dezenformasyon kampanyasının muhalefeti itibarsızlaştırma amacıyla Nisan 2018'de başladığı ve bunların TikTok ve Twitter gibi platformlara da sıçradığı savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2018'de hükümet karşıtı protestolarda çıkan çatışmalarda 300'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, on binlerce kişi de ülke dışına kaçmıştı.

7 Kasım'da düzenlenmesi planlanan seçimler öncesinde dezenformasyon kampanyasının "Nikaragua'daki çevrimiçi sohbetleri hükümet yanlısı ve muhalefet karşıtı mesajlarla doldurmak amacıyla" düzenlendiği iddia edildi.

Facebook'tan yapılan açıklamadaysa dezenformasyon ağının "sahte hesaplar kullanarak kamusal söylemi bozmak ve manipüle etmek amacıyla gerçekleştirilen koordineli bir çalışma" olduğu öne sürüldü.

Söz konusu hesaplarda Nikaragua Telekomünikasyon ve Posta Servisi (TELCOR) personelinin, öğlen yemeği arası da dahil mesai sistemiyle çalıştığının tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca Nikaragua Yüksek Mahkemesi ve Nikaragua Sosyal Güvenlik Enstitüsü'nün de küçük çapta sahte hesap işlettiği ifade edildi.



Independent Türkçe, BBC, Reuters

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU