CHP ve İYİ Parti'nin tezkeredeki tavrı böyle yorumlandı: Oyda fark, gerekçede birlik var

Millet İttifakı'nın iki büyük partisi tezkerede farklı oy kullandı. Bu durumu, 'CHP ve İYİ Parti ayrıştı' şeklinde yorumlayanlar oldu. Her iki partiye mensup vekillerle siyaset bilimci, ayrışma ve çatlak olmadığı görüşünde

Irak ve Suriye tezkereleri TBMM'de kabul edildi / Fotoğraf: AA

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak ve Suriye'ye asker göndermeyi içeren tezkereleri Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir kez daha kabul edildi.

2 yıllığına uzatılan tezkereler, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve İYİ Parti'nin "evet" oylarıyla kabul uzatıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tezkereye İYİ Parti'nin "evet" Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) de "hayır" oyu kullanması yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi.

İki partinin farklı oy kullanmasının "Millet İttifakı"nda ayrışmaya hatta çatlak oluşturduğuna ilişkin yorumlara yer verildi.

CHP ve İYİ Parti, 2018 genel seçimlerine katılmak için oluşturdukları "Millet İttifakı"nda ilk defa farklı kulvarda yer aldı.

İki parti neden farklı oy kullandı? Bu bir ayrışma mı? İleride çatlağa dönüşür mü?

"Farklı oy kullanmaları ayrışma veya çatlak olarak yorumlanamaz"

Konuya ilişkin Independent Türkçe'ye değerlendirmede bulunan siyaset bilimci Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, ayrışma veya çatlak olduğunu gösteren herhangi bir kanıtın olmadığı görüşünde.

 

Ersin Kalaycıoğlu
Ersin Kalaycıoğlu / Fotoğraf: Twitter

 

İki partinin de benzer gerekçeler öne sürdüğünü kaydeden Kalaycıoğlu, "İYİ Parti adına Aytun Çıray ve CHP adına konuşan Özgür Özel aynı gerekçelerle itiraz etti. Dolayısıyla gerekçelerde bir farklılık yok" dedi.

Birinin "evet" diğerinin de "hayır" oyu vererek anlayışlarını ortaya koyduklarını ifade eden Kalaycıoğlu, "İktidarın getirmiş olduğu tezkerenin çeşitli mahsurları konusundaki söylemleri son derece paralel. Dolayısıyla burada bir ayrışma yok. Bir tek "evet" ve "hayır" da ayrışma var. Aralarındaki tek fark budur. İYİ Parti askerlerimiz orada zorda kalmasın diye 'evet' oyu verdi. Dolayısıyla bunu Millet İttifakı'nda bir ayrışma veya çatlak şeklinde yorumlamak doğru değil. Ben bir çatlağın olacağını düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

"Tabii ki birbirimizden farklı değerlendirmelerimiz olacak"

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu da CHP ile her mevzuda mutabık olup aynı şeyleri yapmak gibi bir mecburiyeti temsil etmediklerini söyledi.

İYİ Parti ile CHP arasındaki ilişkinin AK Parti ile MHP diyaloğuna benzemediğini belirten Ağıralioğlu, "Farklı siyasi partileriz. Demokrasi beraberliğimiz var. Millet İttifakı olarak Türkiye'de demokrasinin nefes alma imkanına dönüşmesini sağlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Yavuz Ağıralioğlu
Yavuz Ağıralioğlu / Fotoğraf: AA

 

Ülkeye ilişkin tasavvur, memleket ve yönetim ile ilgili iddialarında farklı düşünen siyasi partiler olduklarını ifade eden Ağıralioğlu, şunları söyledi: 

"Tabii ki birbirimizden farklı değerlendirmelerimiz olacaktır. Biz Suriye konusunda PKK devletinin oluşturulmasına müsaade etmemenin menfaatlerimize daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğü, bizdeki 5 milyon Suriyelinin tekrar güven içinde ülkelerine dönmesi gibi konuları yönetmek için sahada sıkıntı sokulan tarafın Türk devleti olduğunu görüyoruz."

"Biz tek başına iktidar olmaya çalışıyoruz"

Mevcut hükümetin daha önce yaptığı pek çok yanlışın buna sebep olduğunu bildiklerini söyleyen Ağıralioğlu, ABD'nin Türkiye sınırında bir PKK devletini kurmak istediğini belirterek, devamında şu ifadelere yer verdi:

"Kurulacak devletin Türkiye'nin güvenliğini çok daha ciddi zafiyete uğratacağını düşündüğümüz için tezkereye 'evet' dedik. Hem CHP hem de bizler hangi gerekçeler oy verdiğimiz açıkladık. Huzursuzluk olduğu şeklindeki yorumlar doğru değil. Biz kefalet ilişkisiyle siyaset yapmıyoruz. Ne CHP her yaptığımıza ne de biz CHP'nin her yaptığını razı etme mecburiyeti yok. Farklılıklarımız demokrasinin seçenek zenginliği olarak milletimizin önünde duruyor. Milletimiz neyi beğenirse ona oy verecek. Öte taraftan biz tek başımıza iktidar olmaya çalışıyoruz. Bir taraftan Millet İttifakı'nın sorumluluğu bir taraftan da birinci parti olarak çıkmaya çalışıyoruz. Bizim açımızdan olan bitenle ilgili bir problem yok." 

"Farklı görüşlerin olması kaçınılmazdır"

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da farklı oy kullanmanın Millet İttifakı'nda herhangi bir ayrışma yaratmayacağı savundu. 

CHP ve İYİ Parti'nin ayrıştığına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Bekaroğlu, "İki partinin değişik konularda farklı görüşlerinin olması kaçınılmazdır. Aslında İYİ Parti de eleştirilerimize benzer eleştirilerde bulundu" dedi.

 

Mehmet Bekaroğlu
Mehmet Bekaroğlu / Fotoğraf: AA

 

İYİ Parti'nin "evet" oyu kullanmasının kendi kararları olduğuna değinen Bekaroğlu, "İttifak var diye iki parti birleşmiş değil. Değişik konularda farklı davranışlarda bulunması gayet normaldir. Farklı oy kullanmanın çatlak oluşturduğu şeklindeki yorumların maksatlı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. 

"Herkes aynı düşünmek zorunda değil"

Bir partinin içinde bile farklı görüşlerin olabileceğine dikkati çeken Bekaroğlu, CHP'nin içinde "evet" oyu verenin olmadığını ama oylamaya girmeyenin olabileceğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Herkes aynı düşünmek zorunda değil. Türkiye'de serbest siyaset imkanı kalmadı, demokrasi zeminin ortadan kalktı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bunu ortadan kaldırdı. Biz farklı partiler görüş ve programlarımızı milletin takdirine sunmak ve tekrar serbest siyaset zemininin oluşması için ittifak yaptık. İşte güçlendirilmiş parlamenter sistem dediğimiz şey de budur. Dolayısıyla ittifak birleşmek için bir araya gelmiş değil."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU