Ankara'da AK Parti ve MHP'nin Cumhur İttifakı'na karşı CHP ve İYİ Parti öncülüğünde Millet İttifakı'nın cephesini genişletme çalışmaları yapılırken, Diyarbakır'daki beş partinin il başkanı, kent sorunlarının çözümü için inisiyatif alıp ortak hareket etme kararı aldı.
CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel'in fikriyle bir araya gelen DEVA, Gelecek, Saadet ve İYİ Parti il başkanları, önce "İl Başkanları" adıyla ortak bir WhatsApp grubu oluşturdu, aylık toplantı kararı aldı.
Oluşum, ilk toplantısını Gelecek Partisi'nde gerçekleştirdi. Ardından CHP ve DEVA Partisi'nde toplanan il başkanları, mensup oldukları parti görüşlerini bir kenara bırakıp, kent sorunları için çözüm yolları aradı.
Toplantının tek gündemi Diyarbakır'ın sorunları
Edinilen bilgilere göre, beş siyasi parti, ilk olarak sekiz içme suyu kaynağının merkezinde yer alan ancak susuzluk sorunu yaşayan Serapgüzeli Köyü'ndeki sıkıntıyı kentin ve Türkiye'nin gündemine taşıdı. Köyde ortak basın açıklaması yapan il başkanları, DİSKİ ve Büyükşehir Belediyesi'ne rapor sunarak, çözüm arayışına girdi.
İl başkanlarının bir diğer gündemi DEDAŞ'ın yüksek miktardaki elektrik faturaları ve pandemi ile aşı konuları oldu. Geçen yıldan bu yana "dördüncü pik"i yaşayan Diyarbakır'daki vaka sayısının yüksekliğine ve aşılanmanın düşüklüğüne dikkat çeken il başkanları, Sağlık Bakanlığı'nın gezici aşı ekibi oluşmasında da etkili oldu.
Independent Türkçe, oluşumda yer alan CHP, İYİ Parti, Gelecek, DEVA ve Saadet Partisi il başkanlarına, oluşumun faaliyetleri, amaçları ve hedeflerini sordu.
Başak Demirtaş ziyareti başkanları bir araya getirdi
CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş'a yönelik çirkin sosyal paylaşım sonrası ziyaret programı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Bu ziyaret sonrası birlikteliğin kent sorunları için de devam etmesi yönünde fikir gelişti. Paylaştım ve kabul görünce de ‘İl Başkanları' adıyla bir WhatsApp grubu kurdum. Ardından da aylık periyotlarla toplantı kararı aldık. Amacımız siyaset konuşmadan Diyarbakır'ın sorunlarına çözüm aramaktır" dedi.
Saadet Partisi İ Başkanı Ergün: Kapımız herkese açık
Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin, oluşumun kapılarının tüm siyasi partilere açık olduğunu ifade etti.
"Önemsediğimiz konu, siyasi partilerin birbirine düşman değil birbirlerine en fazla rakip olabilecekleri konusudur" diyen Ergin, şunları kaydetti:
Bu rekabetin en güzeli de karşılıklı müzakeredir. Siyasi tartışmalardan ziyade Diyarbakır merkezli sorunlara çözüm arıyoruz. Bütün partilerin bir araya gelmeleri gerektiğine inanıyoruz. Toplantılarda diğer partilerin de katılması gerektiği yönünde görüş bildirdik.
Toplantılarda Diyarbakır'ın sorunlarını ele alıyoruz, sorunu çözme odaklı bir çalışma tarzımız var. Sorunun kaynağı hangi kurum ise o randevu alıp görüşüyoruz.
Diyalog yolunun her daim devrede olmasından yanayız. Bu tür birliktelikler yerelin sorunlarına çözüm getirmede büyük önem arz etmektedir.
Aytaç: Çözüm için işbirliği yapıyoruz
Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Aytaç ise toplantıların tek gündeminin Diyarbakır olduğunu vurguladı.
Amaçlarının hem merkeze hem yerelde bir baskı oluşturmak olduğunu dile getiren Aytaç, "Duyarsız kalan yerel yetkilileri harekete geçirmek istiyoruz. Türkiye'de demokrasinin gelişmesi, yerelde yapılacak bu tür çalışmaların etkisi olacaktır. Yerel güçlerin tüm siyasi beklentileri bir kenara bırakarak sadece şehirle ilgili sorunları için bir araya gelmesi çok önemlidir. Siyasi kimliklerimizi muhafaza ederek, ancak şehrin sorunlarını öncelik kılan bir anlayışla çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.
Ensarioğlu: Bu oluşum bir örnektir
İYİ Parti Diyarbakır İl Başkanı Vejdin Ensarioğlu da "Çözüm amaçlı bir araya geliyoruz. Siyaset yapmadan tek gündemimiz kentin sorunları ve buna karşı çözümün neler olabileceğidir. Çalışmalarımızı hem genel başkanlarımıza hem de basına bir rapor haline sunmayı düşünüyoruz. Umarım Diyarbakır'daki bu oluşum, genele bir örnek teşkil eder" ifadelerini kullandı.
Ülsen: Diyarbakır için ortak paydada buluştuk
Demokratik Atılım Partisi (DEVA) Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen ise Türkiye'de uzun süreden beri merkez ve yerel siyasetin içi içe geçtiğini, toplumsal ayrışmanın başladığını ve yerelin siyaset merkezin baskısı altında olduğunu dile getirdi.
Cihan Ülsen de şunları söyledi:
Biz yerelde farklı partilerde farklı siyasi anlayışlarla yola çıktık. Diyarbakır ortak paydasında buluşabileceğimizi, dayanışabileceğimizi ve şehrin sorunlarını tek bir ağızdan söyleyebilme yeteneğini topluma gösterebilme çabasıyla yola çıktık.
Bunu yaparken de birbirimizi anlamaya, tanımaya çalışıyoruz. Ortak paydada Diyarbakır sorunları ve çözümde ortaklaşma var. Bu birliktelik siyaseten bir ittifak anlamına gelmiyor, şehirdeki tüm partileri toplantılara katılmaya çağırıyoruz.
© The Independentturkish