Glastonbury Festivali bölgesinde nehirdeki canlılara zarar verecek kadar MDMA saptandı

MDMA seviyesi 104 kat, kokain oranıysa 40 kat artmış

Kovid-19 pandemisi sebebiyle iki senedir yapılamayan Glastonbury Festivali'nin 2022'de düzenlenmesi hedefleniyor (AFP)

Birleşik Krallık'ta düzenlenen Glastonbury Festivali'nin, etkinlik bölgesine yakın olan Whitelake Nehri'ni nasıl kirlettiği ortaya çıktı.

Bilim insanları bugün yaptığı açıklamada, 2019'daki etkinlikten sonra nehir suyunda yüksek düzeyde MDMA ve kokain bulunduğunu söyledi. Kirliliğin, sudaki canlı yaşamına zarar verebileceği düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

200 bini aşkın dinleyicinin katıldığı 2019'daki festivalin öncesinde, etkinlik sırasında ve sonrasında sudan örnekler alındı.

Bulgular, etkinlikten sonra nehrin festivale yakın bölgesinde MDMA seviyesinin, festivale uzak olan bölgesine göre 104 kat daha yüksek olduğunu gösterdi. Kokain seviyesi de 40 kat daha fazlaydı.

Araştırma ekibi, MDMA'in nesli tükenme tehlikesi altındaki Avrupa yılanbalığı (Anguilla anguilla) başta olmak üzere nehirdeki canlılar için tehlikeli olabileceğini belirtti. Kokain seviyesininse sudaki canlılara zararlı vermediğine inanılıyor.

Ancak önceki bir araştırma, nehir suyundaki kokainin yılanbalıklarında kas kaybı ve hormonal değişikliklere yol açabileceğini göstermişti.

Peki maddeler suya nasıl karışıyor?

Uzmanlar çok sayıda katılımcının 5 gün süren festivalde toprağa işediğini, idrarın toprakta çok az durup suya karıştığını ve bu yüzden kirliliğe yol açtığını kaydetti.

Glastonbury Festivali organizatörleri, 2019'daki etkinlikte "Toprağa İşeme!" adlı bir kampanya başlatmış ve katılımcıları tuvaletlere gitmeye çağırmıştı.

Kampanyaya devam edeceklerini duyuran organizatörler, bilim insanlarıyla işbirliği yaparak sorunu çözmeye çalışacaklarını ifade etti.

 

Independent Türkçe, Guardian, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU