Afganistan Vahdet İslami Partisi Lideri ve ülkeden kaçan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin Siyasi İşleri Danışmanı Muhammed Muhakkik, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Taliban’ın kuracağı yeni hükümetin tüm milliyetleri ve mezhepleri içinde barındıran kapsayıcı bir hükümet olmasını istediklerini söyledi.
Tek bir milliyete mensup kurulacak hükümetin kimsenin kabulü olamayacağını ifade eden Muhakkik, bu konuda Taliban yöneticilerinin siyasi liderlerle müzakere etmesi gerektiğini belirtti.
Muhakkik, yeni kurulacak hükümette dini ve ulusal değerlere, insan haklarına, kadınlara, etnik grup haklarına ve farklı din mensuplarına saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti.
Afganistan’ın istikrarını ve güvenliğini güçlendirmek için bölge ülkeleriyle işbirliği yapılması ve uluslararası toplumun yardımını Afganistan'a çekilmesi için zemine müsait edilmesi gerektiğini dile getiren Muhakkik, Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesiyle yolsuzluklarla dolu eski hükümetin sonunun geldiğini aktardı.
"Eski hükümet, ulusal fonları ve uluslararası yardımları yağmaladı"
Muhakkik, "Eşref Gani liderliğindeki eski hükümet, dünya ve Afganistan halklarının gözleri önünde, kendi lehine ulusal fonları ve uluslararası yardımları yağmaladı" dedi.
Eski cumhurbaşkanı Gani’nin haksız ayrımcılık yaparak ulusal birliğin parçalanmasına neden olduğunu, siyasi şahsiyet ve milliyetler arasında düşmanlığı ileri boyutlara taşıdığını vurguladı.
Muhammed Muhakkik, eski cumhurbaşkanı Gani’nin bu ayrımcılığı yapması nedeniyle Taliban'ın Kabil'i ele geçirilmesi karşısında yalnız kaldığının altını çizdi.
Türkiye önemli rol oynayabilir
Taliban’ın kuracağı yeni hükümet için Türkiye’nin önemli rol oynayabileceğini belirten Muhakkik, "Geçen 20 yıl içerisinde Türkiye Afganistan’a her alanda yardım etti ve bu süre içerisinde Afganistan halkının yanında oldu. Bundan sonraki hükümetin her kesimi içinde barındıran kapsayıcı olması için çok önemli rol oynayabilir" diye konuştu.
Taliban’ın, 2002 yılından önceki gibi yönetim sisteminin kimse tarafından kabul görmeyeceğinin altını çizen Muhakkik, bu nedenle yeni hükümette Afganistan’da yaşayan tüm milliyetlerin temsil edilmesinin önemli olduğunu belirtti.
"Eğer yeni hükümetin tek bir milliyete bağlı olması durumunda yine Afganistan’da ayaklanmalar başlayabilir" diyen Muhakkik, bu nedenle Türkiye’ye önemli görevlerin düştüğünü ve bazı komşu ülkeler üzerinden Taliban’a baskı kurabileceğini sözlerine ekledi.
Muhakkik sözlerine şöyle devam etti:
"Biz geçmiş yıllardan tecrübemiz var. Afganistan’da hiçbir zaman kapsayıcı olmayan hükümetlerin sonu olmadı. Çünkü bu ülkede farklı etnik grupları ve farklı din mensupları yaşıyor. Onların isteklerini ve doğal haklarını görmezden gelerek bir hükümet kurulması mümkün değil eğer kurulsa da ömrü uzun sürmez. Şuan için Afganistan halkının tek isteği barış ve huzur ortamında yaşamak. Son 20 yıl içerisinde Afgan halkının büyük kazanımları oldu ve kimse bu kazanımları siyasi bir değişimle elde vermek istemiyor. Taliban da eğer gerçek manada bir hükümet kurmak ve bu ülkeyi yönetmek istiyorsa halkın isteğine kulak vermeli. Dünya görüyor şuan Afgan halkı tehlikeyi göz önünde bulundurarak ülkeden kaçmak istiyor. Herkesin içinde bir endişe ve korku var."
Hükümet kurma çalışmalar sürüyor
Taliban hareketi 15 Ağustos’ta başkent Kabil’i ele geçirdikten sonra hızlı bir şekilde yönetimi devralma çalışmalarına başladı.
Katar’da bulunan Taliban’ın üst düzey yöneticileri Kabil’e geldi ve Afgan siyasi liderlerle görüşmeler gerçekleştirdi.
Edinilen bilgiye göre Taliban yöneticileri, yeni hükümetin kurulması için çalışmalar yürütüyor ancak bu hükümetin ilan edilmesi birkaç hafta sürebilir.
Taliban tarafından kurulacak yeni hükümet sisteminin nasıl olacağı merak konusu olsa da Taliban açıklamalarından yeni hükümette ‘’Şeriat kanunun geçerli olacağını’’ anlamak mümkün.
Öte yandan ülkedeki yabancı güçlerin çekilmesi de devam ediyor. Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanından gece gündüz askeri uçaklar yabancı birlikleri taşıyor.
ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci Mayıs ayı başında başlamıştı.
© The Independentturkish