Çinli telekom devi Huawei ile ABD’de faaliyet gösteren küçük bir yazılım şirketi arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlık mahkemeya taşındı. Wall Street'te yer alan habere göre söz konusu yazılım şirketi, Çinli şirketin kendisinden Pakistan'daki vatandaşlar ve hükümet yetkilileri hakkında hassas bir projede gizli erişime izin verecek bir sistem oluşturmasını istediği iddiasını ABD federal mahkemesine taşıdı.
Şarku’l Avsat’ın Independent’tan çevirdiği habere göre California merkezli teknoloji çözümleri şirketi Business Efficiency Solutions'ın yüklenicisi Beuna Park, 11 Ağustos Çarşamba günü California Bölge Mahkemesi'nde görülen davada şunları söyledi:
“Huawei, şirketten, Pakistan'ın en büyük ikinci şehri olan Lahor'daki Güvenli Şehirler İzleme Projesi'nde kendisi için vatandaşlar ve hükümet yetkilileri hakkında hassas bilgilere erişim sağlayan gizli bir sistem kurmasını istedi.”
Lahore projesini denetleyen Punjab Güvenli Şehirler Kurumu'nun İşletme Müdürü Muhammed Kamran Han, otoritenin İş Verimliliği Çözümleri’ne dair iddiaları araştırmaya başladığını söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Han, gazeteye verdiği röportajda, "Ekibimiz suçlamaları inceliyor ve Huawei'den bir açıklama talep etti" ifadesini kullandı. Ayrıca bu suçlamaların ardından Huawei'nin ağındaki verilerin güvenliğinin de kontrol edildiğini kaydetti.
Ayrı bir yazılım hazırlığı iddiası
Huawei, tarafından gazeteye geçen eylül ayında yapılan bir değerlendirmede, Çin'de Lahor sisteminden bağımsız bir sürüm için hazırlık yapıldığı ancak bunun müşterinin canlı ağından neredeyse izole edilmiş bir beta sürümü olması nedeniyle müşterinin canlı ağından veri çekmesinin imkansız hale getirdiği belirtildi. Pakistan Dışişleri Bakanlığı ise gazeteden gelen yorum taleplerine cevap vermedi.
ABD'li yetkililer uzun zamandır Huawei cihazlarının, bulundukları ülkelerde Çin’in casusluk yapmasına imkan sağlayabileceğini iddia ediyor.
Huawei’nin Orta Doğu Başkanı Charles Yang Ocak ayında Independent Arapça ile yaptığı özel röportajda, ABD ve Avrupa'nın Çin'e yönelik Huawei'nin geliştirdiği beşinci nesil ağ altyapısı ile şahıslar ve şirketler hakkında casusluk yaptığı suçlamalarını kabul etmemişti.
Ticari konuların siyasetle karıştırılmasına karşı uyarıda bulunan Yang bunu tamamen yanlış bir tutum olarak nitelendirdi. Siyasetin iş ve teknoloji alanına dahil olmasının işletmeler ve toplumlar üzerinde olumsuz etkileri olacağı konusunda da uyarıda bulunan Yang, beşinci nesil ağ altyapısının değerini artırmanın artık sadece teknik veya ticari bir mesele olmadığını, jeopolitik boyutların bunun yerini aldığını belirtti.
Yang röportajda, Huawei'nin herhangi bir cihazının birini izlemek için kullandığı iddialarını doğrulayacak kanıt olduğuna dair iddiaları da yalanladı. Huawei’nin, faaliyet gösterdiği ülkeler ile casusluk karşıtı anlaşmayı imzalamaya ve güvenlik açıklarının veya sözde illegal erişimlerin varlığına ilişkin birlikte hareket etmeye hazır olduğunu söyledi.
Wall Street Journal'a göre davadaki iddialar, Business Efficiency Solutions'ın 2016 yılında Lahor'da güvenli bir şehir projesi inşa etme haklarına sahip olabilmek için Çinli Huawei'yi yazılım ve diğer hizmetleri sağlaması amacıyla kiralaması ile iki şirket arasında uzun süredir devam eden bir yasal anlaşmazlıktan kaynaklanıyor. Nihayetinde ilgili şirket, 150 milyon dolarlık teklifiyle Motorola Solutions ve Nokia Corp gibi Batılı rakipleri geride bıraktı. Davada teknoloji devi Huawei'ye karşı Business Efficiency Solutions'ın şirketinin hukuk danışmanlığını Akın Gump Haywer & Field adlı avukatlık firması temsil ediyor.
İki taraf arasındaki ilişkilerin gerginleşmesi, Huawei’nin Pakistan'daki Business Efficiency Solutions aleyhine dava açmasına neden olurken bir diğer dava da Çinli şirkete karşı açıldı. Business Efficiency Solutions şirketinin faaliyetinin durdurulmasına rağmen davanın devam etmesi ise dikkat çekiyor.
Güvenli şehir projelerinde lider konumunda olan Huawei, hükümetlere şehir çapında gözetim sistemlerini, yüz tanıma kameralarını ve diğer yüksek teknoloji özelliklerini kullanan suçla mücadele araçlarını pazarlıyor. Projeler, Çin izleme ve takip uygulamalarının ihracatını görmeye alıştıklarını söyleyen bazı hükümetler tarafından inceleme altına alındı. Huawei ise projelerinin kamu güvenliğini geliştirdiğini ve dünya çapında yüzlerce şehirde güvenli şehir sistemleri kurduğunu savunuyor.
Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nin araştırmasına göre Pakistan, Huawei'nin güvenli şehir projeleri için diğer tüm ülkelerden daha fazla sayıda anlaşma imzaladı.
Karşılıklı davalar
Business Efficiency Solutions tarafından Huawei'nin illegal erişim iddiasıyla açılan dava, ulusal kimlik kartı kayıtları, yabancı kayıtları, vergi kayıtları ve sabıka kayıtları da dahil olmak üzere kolluk kuvvetleri için hassas bilgileri birleştiren bir veri tabanında yer alan bilgiler hakkındaydı. Dava dosyasına göre buna Veri Değişim Sistemi veya DAS deniyor.
Huawei'nin Lahor'da bir veri değişim sistemi veya DAS kurduktan sonra Pakistan’da toplanan bilgilere doğrudan ulaşmayı sağlayan aynı sistemi, 2017'de Çin'in doğusundaki Suzhou şehrinde de kurmuş olması Business Efficiency Solutions davasını teyit eder nitelikte.
Şirketin davadaki iddiasına göre Huawei’nin Suzhou sistemini kurmadan önce Pakistan makamlarından onay almasını gerekiyordu.
Şirket, Huawei yetkililerine gönderdiği davaya ekli bir e-postada ‘Lahor projesini denetleyen Pencap Polis Komutanlığı Kontrol ve Entegre İletişim Merkezi'nin (PBC3) bu teknolojinin güvenlik nedeniyle merkez dışına transferine itiraz etmediğinden emin olmak istedikleri’ ve ‘görevi gerçekleştirmeden önce lütfen merkezden yazılı onay alın’ ifadelerine yer verdi.
Davaya göre Huawei, test olarak tanımladığı adım için onay almanın gerekli olmadığını savundu. Yüklenicinin sistemi kurmaması halinde ise çalışmaları durdurmak ve Business Efficiency Solutions ile olan anlaşmalarını feshetmekle tehdit etti.
Pakistan’ın onayı
Huawei'nin iş etkinleştirme sisteminin Pakistan'dan zaten onay aldığı ve veri değişim sistemini Suzhou'ya kurmaya devam ettiği belirtiliyor.
Business Efficiency Solutions, Huawei'nin Pakistan'ın rızasına dair kanıt sunmayı reddettiğini ve Huawei'nin İş Güçlendirme Sisteminin iddia edilen illegal erişim baskısı altında kurduğunu bildirdi. Davada Huawei'nin Pakistan'ın ulusal güvenliği için önemli olan hassas verilere erişim sağladığı, manipüle etme ve çözümlemek için Çin'den Lahor'a illegal erişim ve veri değişim sistemi kullandığı iddia ediliyor.
Londra merkezli BEA Systems PLC’nin birimlerinde olan Intelligence'ın İstihbarat Başkanı Adrian Nisch, bir satıcının geliştirme aşamasındayken test etmek için bir şirket içi sistemin kopyasını oluşturmasının nadir olmadığını ancak bu tür kopyaların gerçek sistemle ilişkilendirilmemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca bu iki sistemin birbiriyle etkileşime geçmemesinin önemini vurguladı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Esma Gül Kar