Türkiye'de son zamanlarda başarılı örneklerine rastlanmadı ancak orman yangınları sistemli ve gerekli ekipmanlarla müdahaleyle hızlıca kontrol altına alınabiliyor. Deprem, zemin kötü olsa bile kaliteli yapı stoku sayesinde minimum hasar ve kayıpla atlatılabiliyor.
Ancak sel, yaşandığı bölge dere yatağıysa ve bu dere yatağına 'bilinçsizce' yapılaşmaya izin verildiyse kelimenin tam anlamıyla felaketle sonuçlanıyor.
Batı Karadeniz'i vuran yağmur, dere yatağına kurulan Bozkurt'u yok olma noktasına getirdi. Şu ana kadar sadece Bozkurt'ta 43 kişinin hayatını kaybettiği biliniyor ancak bu rakamın, sayısı konusunda çeşitli iddialar olsa da kayıplarla birlikte düşünüldüğünde daha da artması muhtemel.
400 metrelik yatağı 15 metre sıkıştırılan ve etrafı yapılaşmaya açılan Ezine Çayı'nın şiddetli yağmurun ardından taşmasıyla, Kastamonu'nun Bozkurt ilçesini önce azgın sulara sonra da çamur deryasına hapsetti.
Yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı küçük ilçede, şu an binlerce asker, polis, AFAD görevlisi ve sivil toplum kuruluşlarının profesyonel ekipleri ile gönüllüleri, ilçe sakinlerinin yaralarını sarmaya çalışıyor.
Bölge halkında selin Hidro Elektrik Santrali (HES) nedeniyle olduğu görüşü hakim. Resmi açıklamalar aksi yönde olsa da yaşanan olayın ağırlığı ve acı kayıplar, halkın HES'e yönelik görüşünü değiştirmiyor.
Arama kurtarma çalışmalarına katılan ancak isminin gizli tutulmasını isteyen bir Kızılay görevlisi, Bozkurt'ta ölü ve kayıp sayısının 150 civarında olduğuna değindi. Bu da şu an en az 110 kişinin kayıp olduğu anlamına geliyor.
Selin hakim olduğu bölgede herkes iyi niyetle çabalıyor ancak bir koordinasyon problemi olduğu da gözlerden kaçmıyor.
Gerek sokakların ve caddelerin darlığı gerekse de ilçenin kapasitesi üzerindeki araç sayısı nedeniyle, enkaz kaldırma ve temizleme çalışmalarında kullanılan iş makinalarının çalışmalarının aksadığı görülüyor.
Ezine Çayı'nın kuzey yakasındaki 8 katlı Ölçer Apartmanı, ilçede yıkılan 3 binadan biri. Diğer iki bina ön cephelerinden hasarlı ancak Ölçer Apartmanı tamamen enkaza dönmüş durumda. Ekiplerin arama kurtarma çalışmalarına yoğunluk verdiği apartmanın karşısında, yakınlarının sağ kurtulması umuduyla bekleyenler var. Eşi ve 3 çocuğunun kurtarılması umuduyla bekleyişini sürdüren baba, kendisiyle konuşmak istediğimizde sorularımıza yanıt vermiyor. O sırada gözünü enkaz üzerindeki çalışmalardan bir saniye olsun ayırmıyor.
İş makinalarının haricinde ambulans ve cenaze nakil araçlarının da sık sık giriş çıkış yaptığı ilçede konuşulan iddialardan biri de ulaşılan cenazelerin İnebolu'daki balıkçıların soğuk hava deposuna götürüldüğü yönünde.
Cumhuriyet Halk Partisi İnebolu İlçe Başkanı Cemal İlyasoğlu, bu iddiaya ilişkin, "soğuk hava depolarının geçici olarak morga çevrildiğini" ancak içerideki cenaze sayısı konusunda bilgi sahibi olmadığını söyledi.
İlyasoğlu, çok sayıda cenaze nakil aracının İnebolu'daki soğuk hava depolarına geldiğini de ileri sürdü.
Hummalı çalışmanın devam ettiği ilçede, selin fiziksel izleri belki kısa sürede ortadan kaldırılabilir ama ilçe sakinlerinde yarattığı yıkımın ortadan kalkması uzun süreceğe benziyor.
© The Independentturkish