Hükümet ve işçi konfederasyonları, kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü üzerinde anlaşma sağladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, hükümet ile Türk-İş ve Hak-İş arasında 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü ile ilgili 31 Mayıs'ta başlayan pazarlık görüşmeleri sonuçlandı.
Bakan Bilgin: Çalışanları Enflasyona ezdirmeyeceğiz
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sendika temsilcileri ile birlikte yaptığı açıklamada, "Çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bu sözleşme, Türkiye'nin toplumsal barışına hizmet verecek bir sözleşmedir" dedi.
Taşerondan kadroya geçenlere 500 TL seyyanen zam
Bakan Bilgin, taşerondan kadroya geçirilen ve asgari ücret seviyesinde maaşla çalışan işçilere 500 TL seyyanen zam yapıldığını açıkladı. Taşerondan kadroya geçen işçiler diğer artışlardan da faydalanacak.
Enflasyon farkıyla birlikte yüzde 21 zam
Bakan Bilgin, "2021-2022'nin birinci altı ayı için yüzde 12, ikinci altı ay için yüzde 5 ve enflayon farkı olmak üzere yüzde 21'lik zamma ulaştık" dedi. Bilgin, bunun bütün işçilere yansıyan oranının yüzde 27.17 olacağını söyledi.
Ortalama Kamu aylık ücretinin 5 bin 835 liraya ulaştığını belirten Bakan Vedat Bilgin, "Bu oranlar oldukça ciddi bir artıştır. Bunun elbette ki kamuya bir maliyeti vardır ama imkanlar içerisinde bu maliyeti dikkate alan bir yaklaşım gerçekleştirmiş bulunuyoruz" dedi.
Geçici orman işçilerine kadro
Yapılan toplu sözleşmede ilk kez toplam oradan yüzde 3 oranında yansıyan bir "hizmet zammı" konusunda uzlaşmaya varıldığını kaydeden Bilgin, geçici orman işçilerinin kadroya alınması konusunda da anlaşmaya varıldığını söyledi.Bilgin ayrıca, maden yeraltı ve yerüstü maden işçileri, petrol iş kolu, şeker işkolu ve Harb-İş'te sektörün kendi iç sorunarı konusunda da kapsamlı bir çalışma ve düzenleme yapıldığını söyledi.
İkramiyelerde düzenleme
Yapılan sözleşmenin sadece maaşlara değil sosyal haklara da aynı şekilde yansıyacağını belirten Vedat Bilgin, ikramiyeler konusunda da yeni bir düzenleme yapıldığını ve birinci yıl için 30 gün, ikinci yıl için ise 40 güne çıkarıldığını söyledi.
Toplu sözleşmeden kaynaklanan maliyet artışının karşılanavilecek bir artış olduğunun altını çizen Bilgin, "Bu bir refah payı niteliği taşıyan bir sözleşmedir" dedi.
Bakan bilgin, Toplu Sözleşme sürecindeki katıklarından dolayı Hazine ve Maliye Başanı Lütfü Elvan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve sendikalara da teşekkür etti.
Türk İş Başkanı Atalay: 30 yıllık talebimizdi
Türk İş Genel Başkan Ergün Atalay da yaptığı açıklamada ilk kez bir toplu sözleşmede "hizmet zammı" adı altında zam alındığını belirterek bunun aylıkalra ortalama 100TL ile105 TL arasında bir yansıması olacağaını söyedi.
Atalay, aylık 275 TL olan sosyal yardımların 350 TL'ye çıkarıldığını belirtti.
Türk-İş ve Hak-İş talepleri ortak belirlemişti
Bakanlıklar, üniversiteler, hastaneler, il özel idareleri, demiryolları, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santrallerinin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolüyle ilgili süreç 31 Mayıs'ta başlamıştı.
Türk-İş ve Hak-İş'in en düşük brüt ücretin 4 bin 800 liraya yükseltilmesi, 2021-2022 döneminde ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 ay için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talebine hükümet, brüt ücreti 3 bin 577-3 bin 750 lira arası olanlara 100 lira, brüt ücreti 3 bin 750-4 bin lira arası olanlara 60 lira seyyanen zam ile yılın ilk 6 ayı yüzde 9, ikinci 6 ay yüzde 5 artı enflasyon farkı teklifiyle karşılık vermişti.
AA, Independent Türkçe