Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, Yargı Reformu Stratejisi belgesini açıkladı. Erdoğan tutuksuz yargılamanın esas olduğunu belirterek, "Tutuklama tedbirinin ölçülü olması için adımlar atacağız" dedi.
Erdoğan 2 temel perspektif ve 9 amaç altında toplanan strateji belgesinde hukuk eğitiminin 5 yıla çıkartılacağını, hukuk fakültesine girişte başarı sırası şartının yükseltileceğini, avukatlara yeşil pasaport hakkı verileceğini de dile getirdi.
Strateji belgesine göre hukuk fakültesinden mezun olanlar avukat olabilmek için sınava girecek ayrıca hakim ve savcılar da önce yardımcı hakim ve savcı olarak göreve başlayacak.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:
"Yargı Reformu Stratejisi'nde 2 temel perspektif, 9 amaç, 63 hedef ve 256 faaliyet bulunuyor.
Yargı Reformu Stratejisi belgesi güven veren ve erişilebilir bir adalet vizyonuyla hazırlanmıştır. Amacımız tüm kurumların hukuki güvenceye, ifade özgürlüğüne karşı duyarlı olmalarını sağlamaktır.
Özellikle uygulamadaki aksaklıkları süratle çözmekte kararlıyız. Bu belge hem vatandaşlarımızın sisteme duyduğu güveni artıracak hem de yatırımı ortamını iyileştirecektir.
Yargı Reformu Stratejisi belgesi AB'ye olan bağlılığımızın bir göstergesi olacaktır.
'Tutuklama tedbirinin ölçülü olması için adım atacağız'
Belgemiz iki temel perspektif üzerine oturuyor. Birisi hak ve özgürlüklerdir. Hükümete geldiğimiz 2002 yılından itibaren Türkiye'nin önceliğini bu başlıklar etrafında şekillendirmeye çalıştık. İfade özgürlüğünü demokrasinin en önemli başlığı olarak görüyoruz.
Son 6 yılda ifade özgürlüğünü güçlendirmek için önemli adımlar attık.
Türkiye işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans anlayışını benimsemiş bir ülkedir. İşkence iddiaları artık geride kalmıştır.
Tutuklama tedbirinin ölçülü olması için adımlar atıyoruz.
İnternet özgürlüğü konusunda yeni yaklaşımlar geliştirdik. Bir internet sitesinin tamamına değil, engellenmesine karar verilen kısmına erişimin sınırlanmasına imkan verecek bir düzenleme yapılacak.
'İfade özgürlüğüne ilişkin kararlar Yargıtay tarafından da incelenecek'
Belgenin özellikle yükseldiği ikinci perspektik adalet sisteminin işleyişidir.
Vatandaşlarımızın adalet hizmetlerine erişimi için adımlar atacağız.
9 amaçtan ilki hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi başlığını taşıyor.
İfade özgürlüğüne ilişkin davalarda kanun yolu güvencesinin artırılmasını sağlayacağız.
İfade özgürlüğüne ilişkin kararların İstinaf'tan sonra bir de Yargıtay tarafından ele alınmasını sağlayacağız.
Mevzuatımızda tutukluluğun azami süresi belirlenmiş olmakla birlikte bu süre tüm safahatı kapsamaktadır. Bu kapsamda tutukluluk sürelerinin soruşturma ve kovuşturma aşamaları için ayrı ayrı düzenlenmesini planlıyoruz.
Belgemizin ikinci amaç başlığı yargı bağımsızlığıdır.
Hukuk fakülteleri 5 yıl olacak, girişte başarı sırası şartı 190 binden 100 bine çıkarılacak
Üçüncü amaç başlığı insan kaynaklarının nicelik ve niteliğinin artırılmasıdır. Hukuk fakültelerine girişte başarı sıralamasının 190 binden 100 bine yükseltilmesi gibi düzenlemeler planlıyoruz. Hukuk fakültelerinin eğitim süresi 5 yıla çıkartılacak, kontenjanları ise azaltılacak.
Hukuk mesleklerine giriş sınavı önümüzdeki dönemin en önemli yeniliklerinden biri olacaktır. ÖSYM tarafından yapılacak bu sınavda belli puanı alanlar avukatlık stajına başlayabilecektir.
Hakim ve savcılar önce yardımcı olarak göreve başlayacak, belli bir sürenin ardından sınavla hakim ve savcı olarak kürsüye çıkabilecekler.
Reform düzenlemesi ile mesleğin başında hakimleri ceza ve hukuk hakimi olarak ayıracak ve alanlarında uzmanlaşmalarını sağlayacağız.
Türkiye Adalet Akademisi'ni bu ayın başı itibarıyla yeniden kurduk.
Yargıda hedef süre uygulamasını daha da geliştiriyoruz. Makul sürede yargılanma hakkı için mahkemeler ve savcılar için farklı performans kriteri oluşturmayı planlıyoruz.
Ceza mahkemelerinin 24 saat esasıyla hizmet vermesini düşüyoruz.
Avukatlara yeşil pasaport hakkı
Beşinci amaç başlığı savunma hakkının etkin kullanılmasının sağlanmasıdır. Avukatların bilgi ve belge elde etmelerine ilişkin yasal yetkilerini genişletiyoruz.
Kira ve eser başta olmak üzere belli tutarın üzerindeki bazı sözleşmelerin, tek taraflı tasarrufların avukat yardımıyla hazırlanması zorunlu olacaktır.
Kamuda görev yapan avukatların mali ve özlük haklarını yeniden düzenlenmesi gerekiyor.
Avukatlara yeşil pasaport hakkı vererek uluslararası faaliyetlerini kolaylaştırmayı planlıyoruz.
Tanıklığı zorlaştıran yaklaşımların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılacaktır. Tanıklık ücretinin yeniden belirlenmesi gerekiyor.
Basit yaralama-tehdit suçlarının nitelikli halleri şikayete bağlı hale getirilecek.
Şiddet içermeyen bazı suçlardan hükümlü olan yaşlı, hamile ve çocukların cezalarının elektronik izleme merkezi aracılığıyla evde infazına imkan tanınacak.
8. amaç başlığı hukuk yargılaması ile idari yargılamanın sadeleştirilmesi ve etkinliğinin artırılmasıdır. Özellikle küçük miktarlı talep ve davaların hızlı bir yargılama yoluna gidilecektir.
5 bin TL'nin altındaki uyuşmazlık durumları hızlı bir şekilde sonuçlandırılacaktır. Verimliliğin artırılması ve yargılamaların hızlandırılması için harçlarda basitleştirilmeye gidilecektir.
9. amaç başlığı alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin yaygınlaştırılmasıdır. Bunun için cezada uzlaştırmanın kapsamı genişletilecektir.
Mahkeme temelli aile arabuluculuğu sistemi getirilecektir. Şiddet içermeyen dava hakim tarafından arabuluculara yönlendirilecektir."
Independent Türkçe, Ajanslar