Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’tan Trump’ın Yüzyılın Anlaşması'na tepki: Cehenneme kadar yolu var

İsrail-Filistin meselesinin çözümüne yönelik hazırlandığı belirtilen ve yeni devlet öngören Yüzyılın Anlaşması projesine Filistinliler karşı

ABD Başkanı Trump, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı 3 Mayıs 2017'de Beyaz Saray'daki oval ofiste ağırlamıştı / Fotoğraf: AP

ABD’nin Yüzyılın Anlaşması projesiyle ilgili gelecek ay Bahreyn’in başkenti Manama’da bir ekonomi çalıştayı düzenlenecek. 

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas hem proje hem düzenlenecek çalıştayla ilgili konuştu.

Abbas "Yüzyılın utancının da Bahreyn'deki çalıştayın da cehenneme kadar yolu var" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yakın gazetelere sızdırılan anlaşmanın İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusundaki maddelerinin yakında resmen açıklaması bekleniyor.

 

Trump AP Japan.jpg
Trump'ın Bahreyn'deki çalıştaya katılıp katılmayacağı ile ilgili henüz açıklama yapılmadı / Fotoğraf: AP

 

Filistinliler söz konusu anlaşmayı ABD’nin bir dayatması olarak nitelendiriyor, şimdiden “ölü doğan bir anlaşma” olarak değerlendiriyor.

Anlaşmanın ilk maddesi "Kudüs'ün İsrail başkenti olarak tanınması ve Washington Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması".

Yüzyılın Anlaşması’na Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destek veriyor.

Anlaşma ile ilgili Ramallah’da değerlendirme yapan Filistin Devlet Başkanı Abbas, Filistin davasının ekonomik temelli bir mesele olmadığına dikkati çekiyor, bununla birlikte Bahreyn’deki çalıştayın sonuçlarını kabul edilmeyeceğini vurguluyor.

Filistin meselesini çözmek isteyen meseleye siyasi çözüm ile başlamak zorundadır. Biz milyarların boş hayallerini satanlara umut bağlamıyoruz ve bunu kabul etmemiz de mümkün değildir. Çünkü bizim meselemiz apaçık siyasi bir meseledir. Davamız adım adım ilerliyor ve Allah’ın izniyle başkenti Kudüs-ü Şerif olan bağımsız Filistin Devleti ile sonuçlanacaktır. Yüzyılın planı ya da utancı ile önümüzdeki ay düzenlemeyi planladıkları ekonomi çalıştayının da Allah’ın izniyle cehenneme kadar yolu var.” 

Anlaşmanın bir yere varmayacak boş hayaller pazarladığı kanaatinde olan Abbas, Filistin’in modern bir devlet inşa edebilme yeterliliğine sahip olduğunu da belirtti. 

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) 22 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Manama'da gelecek ay düzenlenmesi planlanan ekonomi çalıştayının Filistin halkının menfaatlerine hizmet etmediğini, dolayısıyla Filistin'in çalıştaya katılmayacağını duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Manama'da düzenlenecek ortak çalıştayın, ABD'nin İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda yakında açıklaması beklenen "Yüzyılın Anlaşması" planı kapsamındaki ilk organizasyon olduğu ifade ediliyor. 

Beyaz Saray basın ofisinden yapılan açıklamada, Bahreyn'in ABD ile iş birliği içinde 25-26 Haziran'da başkent Manama'da "Refah için Barış" adlı ekonomik çalıştaya ev sahipliği yapacağı belirtilmişti. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU