Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz, AK Parti’nin yeni yönetiminde yer alan bazı isimler Kürt vatandaşları sevindirdiğini söyledi.
Saymaz, bugünkü köşe yazısında AK Parti'nin yeni Merkez Karar Yürütme Kurulu’nun (MKYK) bir hedefinin de Kürtlerle zayıflayan bağları onarmak olduğu görüşünü dile getirdi.
Şeyh Said'in torunu Abdurrahim Fırat, Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, eski Van Milletvekili Burhan Kayatürk, eski Batman Barosu Başkanı Murat Çiçek, Diyarbakırlı siyasetçilerden Alaattin Parlak gibi isimlerin MKYK’ya girmesinin Kürtleri sevindirdiğini söyleyen Saymaz, şunları yazdı:
AK Partili eski bir siyasetçi “Umudumuz tekrar canlandı” diyor.
Kırgınlık ve kızgınlığın nedeni olarak “milliyetçi savrulmalar yaşayan kimi bürokratların yaptığı yanlışları” ve “kastı aşan tavırları” görüyor.
AK Parti ile Kürtler arasındaki mesafenin çok açıldığını kabul ediyor.
“Bunun en büyük göstergesi, İstanbul seçimleridir” diyor.
Ayrıca usul ve üslup sorununa dikkat çekiyor.
Bilhassa parti medyasının dili…
Kürtlere küsmenin telafisi uzun zaman alacak hasara yol açtığını söylüyor.
Buna karşın yeni anayasa çalışması ile toplumun bütün kesimlerine dokunulabileceğini belirtiyor.
Şunları söylüyor:
“İnsanların ötekileştirilmiş hissetmediği ve lütfedilmiş bir ‘Sen de benim kardeşimsin' cümlesinden öte hukuksal olarak tanımlanmış bir eşitliğin olduğu düzendir, insanlarımızın özlemini çektiği. Buna bir defada mı gidilir? Hayır, bugün şartlar müsait değil. Bu ruha aykırılıklar parça parça temizlenebilir.”
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yazısının ismini vermediği başka siyasetçilerin de görüşlerini aktaran Saymaz, şunları yazdı:
AK Parti'nin 2002 yılı kodlarına dönmesi gerektiğin savunan bir eski siyasetçi ise Kürtlerle bağların zayıfladığını ifade ediyor.
Şöyle devam ediyor:
“Son dönemde daha milliyetçi, devletçi ve güvenlikçi politikalara yöneldik. Bu bizim üslubumuza, politikamıza ve kadrolaşmamıza da yansıdı. Kürt kökenli bürokrat hemen hemen yok. Saysan, iki genel müdür çıkmaz. Bu biraz da Karadeniz lobisinin etkisiyle böyle oldu. Kürt seçmenin bize kırgınlığı var. Bir miktar da kızgın.”
Siyasetçi, DEVA ve Gelecek Partisi'nin boşluğu gördüğünü vurgulayarak “Ciddi bir kitle var ve biz onları kazanabiliriz. DEVA ile Gelecek Partisi'nin oraya oynaması bundan kaynaklanıyor. Biz son derece milliyetçi bir parti olduk” diyor.
Aynı siyasetçiye göre AK Parti'nin siyasetin merkezinde işgal ettiği alan küçülüyor.
Şöyle diyor:
“Biz 2014'te cumhurbaşkanlığı seçimini yüzde 52 ile kazandık. MHP karşımızdaydı. Şimdi 2018'de yüzde 52 ile aldık. Nerden baksan yüzde 10 kayıp var. Bizim genişlememiz lazım.”
Sözcü, Independent Türkçe