Tansu Çiller: Cougar’ların alınmasını asker istedi

"Evlatlarıma zarar verecek bir şeyi benim almam mümkün mü? Askerler önerdi, aldık"

Fotoğraf: AA

Eski Başbakan Tansu Çiller, en son olarak Bitlis’te düşmesinin ardından 11 askerin şehit olduğu Cougar tipi helikopterleri, askerin talebiyle alındığını söyledi.

Hürriyet gazetesinden Abdulkadir Selvi, Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk’ün “Helikopterler, Gümrük Birliği’ne yaranmak için alındı"  başlıklı köşesi dolayısıyla Tansu Çiller ile bir görüşme yaptı.

Buna göre Çiller, ““Coguar helikopterlerin alındığı dönemi çok iyi hatırlıyorum” dedi ve şu ifadeleri kullandı:

 Doğan Güreş Paşa, Genelkurmay Başkanı’ydı. Savunma sanayisinde geniş araştırmalar yapılır, askerler TSK’nın ihtiyaçlarına göre bize önerilerde bulunurdu. Coguar’ların alınmasını askerler önerdi. Onların önermediği bir şeyi almam mümkün mü? O helikopterlerde askerlerimiz taşınacak, onlar benim evlatlarım. Evlatlarıma zarar verecek bir şeyi benim almam mümkün mü? Askerler önerdi, aldık. Onların önermediği bir şeyi almak bana zul gelir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çiller, Selvi’nin “Gümrük Birliği’nde Fransa’nın desteğini sağlamak için TSK’nın itiraz etmesine rağmen Cougar helikopterleri aldınız mı?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

Kesinlikle hayır. Hayır, katiyen benim bir Fransa tercihim olmadı. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne alınacak olan helikopter işi teknik bir konuydu. Ben her zaman teknik konuları askere bıraktım. O dönemler istediğiniz her silahı alamadığınız dönemlerdi. Şimdi bile bazı silahlar alınamıyor. Askerler talepte bulununca ben siyaseten bu engelleri aşıp, askerin isteğini yerine getirdim. Terörle mücadele sadece içeride değil, dışarıda da veriliyordu. Ben başbakan olarak dışarıdaki şartları hazırladım. Ama bu tür teknik konuları askere bıraktım. Onlar seçtiler. Ben onların önerilerini elekten eler gibi eleyip, canı pahasına terörle mücadele eden askerin talebini yerine getirdim. Cougar’ları da asker istediği için aldım.”

Saygı Öztürk’ün ilgili yazısında emekli Tuğgeneral Osman Aydoğan’ın şu ifadelerine yer veriliyordu: 

Fransız Cougar helikopterleri alındığında Başbakan Tansu Çiller'dir. Türkiye o zaman Gümrük Birliği'ne girmek istiyordu. Nasıl ki NATO'ya girmek için ABD'ye yaranmak amacıyla Kore'ye asker gönderilmiş ise AB Gümrük Birliği'ne girmek için de Fransız helikopterleri yaranmak amacıyla alındı. Bu alımlara asker kesinlikle karşıydı.

 

Hürriyet, Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU