Çorum Hitit Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı ve İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü öğretim üyesi olan Prof. Dr. Halil İbrahim Şimşek’in dört farklı fakültede vekaleten dekanlık görevini sürdürmesi tartışma yarattı.
Üniversite, söz konusu atamalara ilişkin bir açıklama yaptı.
Açıklamada, "Rektör yardımcıları tarafından yürütülen söz konusu vekaleten dekanlık görevleri için kendilerine herhangi bir ek ödeme yapılmamaktadır" denilerek, "Vekâleten yürütülen dekanlık görevleri, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında gerçekleştirilmektedir" denildi.
"Son günlerde, üniversitemiz hakkında medyada yer alan haberlerin oluşturduğu bilgi kirliliği ve kullanılan tutarsız ifadeler karşısında aşağıdaki açıklamalar siz değerli kamuoyunun dikkatine sunulmuştur" denilen üniversite açıklamasında şunlar kaydedildi:
1. Üniversitemiz Mühendislik, Fen-Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, İlahiyat, Tıp, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık, Sağlık Bilimleri ve Spor Bilimleri fakültelerinde eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Diğer yandan kurulma kararları önceki yıllarda alınmış olmasına rağmen altyapı çalışmaları tamamlanamamış ve dolayısıyla akademik personeli ve henüz öğrenci kontenjanı bulunmayan Turizm, Diş Hekimliği ve Veterinerlik fakülteleri pasif konumdadır. Aktif fakültelerimizin bünyesinde dekan olarak atanma şartını sağlayan profesörlerimiz arasından atamalar Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) onayına sunularak yapılmıştır. İstifa nedeniyle boşalan fakültelerimizde ise akademik ve idari süreçlerin aksamaması için bu fakültelerdeki mevcut profesör kadrosundaki çalışma arkadaşlarımız arasından vekâleten atamalar yapılmış olduğu gibi, bazılarında da nihai atama yapılıncaya kadar mevzuat uyarınca YÖK onayına sunularak, Rektör veya Rektör Yardımcılarının uhdesinde dekanlık görevi vekâleten yürütülmektedir.
2. Kamuoyunu meşgul eden ve üniversitemizde yürütülen süreçlere dair bilgi kirliliğine yol açmış olan konu, geçtiğimiz hafta Fen-Edebiyat Fakültesi dekanlığında gerçekleşen istifa sonrası yapılan görevlendirmeyle ilgilidir. İdarede hizmetlerin sürekliliği ilkesi gereğince belirlenen Yükseköğretim mevzuatına uygun bir şekilde, acil durumlarda yönetim süreçlerinde aksamaya neden olmamak üzere, YÖK’ün onayına sunularak rektör yardımcılarımızdan birinin uhdesine geçici olarak vekaleten dekanlık görevi verilmiştir.
3. Kamuoyunda bilgi kirliliğine yol açan diğer bir husus ise son üç yıldır sadece güzel sanatlar alanına öğrenci kabul ettiğimiz Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi dekanlığının kuruluşundan beri vekaleten bir rektör yardımcımızın uhdesinde bulunması ile alakalıdır. Bu fakültemizde mimarlık bölümü pasif konumda olup, mimarlık alanında üniversitemizde hiç bir öğretim üyemiz bulunmamaktadır. İlgili mevzuat uyarınca aynı şekilde Sağlık Bilimleri Fakültemizin dekanlığı diğer rektör yardımcımızın uhdesinde yürütülmektedir. Rektör yardımcıları tarafından yürütülen söz konusu vekaleten dekanlık görevleri için kendilerine herhangi bir ek ödeme yapılmamaktadır.
Yeni akademik birimler kurma çalışmalarının sürdüğü bildirilen üniversite açıklamasında "Bu bağlamda üniversitemizde vekâleten yürütülen dekanlık görevleri, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında gerçekleştirilmektedir. Asaleten dekanlık atamaları hususunda ise gerekli girişimler sürdürülmektedir. Nihai olarak üniversitemiz ve çalışma arkadaşlarımız hakkında kasıtlı bir şekilde yanlış ve eksik bilgiler üreten, haberler yaparak kamuoyunu yanıltan kişiler ve mecraları hukukî haklarımız saklı kalmak kaydıyla kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz" denildi.
Independent Türkçe