Muharrem İnce'den "yeni anayasa" açıklaması: Önce mevcuda uy

İnce "Yenisini yapmadan önce mevcuda uy, ettiğin yemine sadık kal ki, sana inanalım" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Yeni parti kurma hazırlığında olan Memleket Hareketi’nin lideri Muharrem İnce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "yeni anayasa" çıkışına ilişkin "2010’da FETÖ’nün, 2017’de de Erdoğan’ın istekleri doğrultusunda anayasa değişikliği yapıldı. Şimdi kimin isteği doğrultusunda yapacaklar" değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut anayasaya dikkat çeken İnce, "Erdoğan bu anayasaya uymuyor. Yeni yapılacak anayasaya uyacağını kim garanti edebilir. Yenisini yapmadan önce mevcuda uy, ettiğin yemine sadık kal ki sana inanalım" ifadelerini kullandı. 

Memleket Hareketi’nin lideri Muharrem İnce, Erdoğan’ın "yeni anayasa" çıkışını Cumhuriyet’ten İklim Öngel'e değerlendirdi. 

İnce, 2010 referandurumu öncesi FETÖ lideri Gülen'in "İmkân olsa mezardakileri bile kaldırarak referandumda 'Evet' oyu kullandırmak lazım. Ben zannediyorum kalkarlar da" ifadesini işaret ederere şunları kaydetti:

2010’da FETÖ’nün isteklerini yerine getirerek anayasa yaptılar. Mezardakiler bile oy kullanmaya gelmişti. 2017’de de Erdoğan’ın istekleri doğrultusunda anayasa değişikliği yapıldı. Şimdi kimin isteği doğrultusunda değişiklik yapacaklar, ben de merak ediyorum. Ama milletin isteğini yerine getirmeyeceklerinden eminim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuvvvetler ayrılığına dikkat çekti

"Yapılacak bir tane iş var" diyen İnce, "Eğer Türkiye’yi özgürleştimek, Türkiye’yi modern bir hukuk devleti haline getirmek ve zenginleştirmek istiyorlarsa başlanacak yer güçler ayrılığıdır. Yasama, yürütme ve yargı birbirinden ayrılmadan Türkiye’nin iki yakası bir araya gelmez. Ekonomiyi düzeltmenin yolu da yargıdan işe başlamaktır" diye konuştu.

İnce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yürürlükteki anayasaya uymadığını ileri sürerek şöyle devam etti:

Ayrıca bir konu daha var ki: şu anda mevcut bir anayasa var, Erdoğan bu anayasaya uymuyor. Yeni yapılacak anayasaya uyacağını kim garanti edebilir? Yenisini yapmadan önce mevcuda uy, ettiğin yemine sadık kal ki, sana inanalım.

Muhalefetten destek yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "yeni anayasa" çıkışı muhlefet partilerinden destek görmedi. CHP ve SP'den gelen açıklamalarda söz konusu tartışmaların gündem değiştirmeye yönelik olduğu belirtilirken HDP kanadından da "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni değil demokrasiyi güçlendirecek bir anayasaya ihtiyaç var" açıklaması gelmişti. İYİ Parti Başkanlık Divanı ise yaptığı açıklamada "Yeni anayasa önerisinin, oyları hızla düşen Cumhur İttifakı'nın iktidarını korumaya yönelik bazı adımları kapsayıp kapsamadığını da bilmiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

 

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU