Meksika Sağlık Bakan Yardımcısı Hugo Lopez-Gatell, Rusya'nın geliştirdiği ve dünyanın ilk tescil edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı Sputnik V'ye yerel düzenleyici kurum tarafından acil kullanım onayı verildiğini duyurdu.
Sputnik'te yer alan habere göre; Lopez-Gatell, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "COFEPRIS, Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Merkezi tarafından geliştirilen Sputnik V aşısının acil kullanımına onay verdi" ifadelerini kullandı.
Daha önce Meksika, Rusya ile 24 milyon doz Sputnik V aşısının aşamalı olarak teslimatı için sözleşme imzalamış ve geçen hafta Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yaparak Rus lidere, kararı için teşekkür etmişti.
Gamaleya Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen ve dünyada Kovid-19'a karşı tescilli ilk aşı olma özelliğine sahip Sputnik V’nin uygulandığı kişilerde uzun vadede herhangi bir olumsuz etki gözlenmedi. Aşı, iyi çalışılmış ve güvenli olduğu kanıtlanmış bir insan adenovirüs vektör tabanına dayanıyor.
Şimdiye kadar Rusya, Belarus, Sırbistan, Arjantin, Bolivya, Cezayir, Filistin, Venezuela, Paraguay, Türkmenistan, Macaristan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran, Gine Cumhuriyeti, Tunus ve Ermenistan’da tescil edilen aşının Avrupa Birliği’nde (AB) de tescil işlemleri başlatılmış durumda, Dünya Sağlık Örgütü’nde ise aşının ön yeterlilik prosedürleri devam ediyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Sputnik V Türkiye'de de üretilecek
Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ocak ayında Sputnik V aşısının Türkiye'de üretimi için Türk bir ilaç firması ile anlaşma imzalandığını duyurmuştu. Anlaşmaya göre, Türkiye’de yılda yarım milyon aşı üretiminin gerçekleşmesi planlanırken, ayrıca bu üretim hacminin arttırılmasına yönelik görüşmelerin sürdüğü ifade edilmişti.
Türkiye Çin firması ile anlaşmıştı
Türkiye halihazırda Çin'in SinoVac firmasının geliştirdiği CoronaVac aşısını kullanıyor. Şubat ayının başında yapılan açıklamada aşılananların toplam sayısının 2 milyon 3 bin 325 kişiye ulaştığı kaydedilmişti.
Sputnik, Independent Türkçe