Ortalama bir Amerikalı 5 yıldır yeni arkadaş edinemiyor

Ankete katılan yetişkinler, ortalama 16 arkadaşa sahip olduğunu ve bunların 3’ünün ömürlük dost olduğunu söylüyor

Fotoğraf: HBO

Ortalama bir Amerikalının 5 yıldır yeni arkadaş edinemediğini gösteren yeni bir araştırma yayımlandı.

2 bin Amerikalının sosyal dinamiklerinin incelendiği çalışmada, yetişkinlerin yüzde 45’i yeni arkadaşlıklar kurmayı zor buluyor. Yetişkinlerin yüzde 42’sine göre bu zorluk içine kapanık olma ve utangaçlıktan kaynaklanıyor. Ayrıca çoğu yetişkin, arkadaş çevrelerinde popüler olma konusunda 23 yaşın zirve olduğunu düşünüyor.

Yeni bir sosyal çevreye girmenin zorluğu, biriyle ilk kez tanışma fobisi ya da çoğu kişinin zaten arkadaş gruplarına sahip olduğu düşüncesi de yeni arkadaş edinememe nedenleri arasında.

Katılımcıların yüzde 29’uysa ailevi yükümlülükler, yeni kişilerle tanışmalarını sağlayacak hobilerinin olmaması ve yeni bir şehre taşınmanın arkadaş edinmeye engel olduğunu düşünüyor.

Yetişkinler, bu tür zorluklar yaşadıklarını belirtse de sorunların üstesinden gelmek için çeşitli yollar bulma konusunda istekli görünüyor. Katılımcıların yüzde 45’i yeni arkadaş edinmenin yollarını bilmeleri ya da daha fazla fırsatları olmaları halinde bunun için çaba göstereceklerini söylüyor.  

 

arkadas.jpg
Fotoğraf: The Independent

 

Ankete katılan yetişkinler, ortalama 16 arkadaşa sahip olduğunu ve bunların 3’ünün ömürlük dost olduğunu söylüyor. Katılımcılara göre bu 16 arkadaştan 5’i gerçekten hoşlandıkları ve bire bir takılmak istedikleri kişilerken, 8’iyse hoşlandıkları ancak bire bir zaman geçirmeyi istemedikleri kişiler.

Bu arkadaşlıkların çoğunun önceden kurulmuş ilişkilere dayandığını ifade eden yetişkinlerin yaklaşık yarısı, ilişkilerini lise yıllarında kurduğunu belirtirken yüzde 31’iyse üniversitede edindikleri arkadaşlarıyla hala görüştüklerini söylüyor.

Bununla birlikte, ankete katılanların yüzde 81’i uzun soluklu arkadaşlık kurmayı zor bulurken, yüzde 63’üyse arkadaşlıkların son bulmasının en yaygın sebebinin birbirlerinden uzak kalmak olduğunu düşünüyor.

Kalıcı dostluklar kurmanın en kolay olduğu yerlerin başında iş yeri gelirken bunu lise ve üniversite ve çocukluk yıllarının geçtiği mahalle takip ediyor.

İyi arkadaş edinirken dikkat edilen özellikler konusundaysa katılımcıların çoğu dürüstlük ve güvenin ilk sırada yer aldığını söylüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU