Irak Cumhurbaşkanı Salih’ten dış müdahalelere karşı mesaj

Cumhurbaşkanı açıklamasında, “Iraklıların tam egemenlik sahibi bir devlet kurmasını sağlayan ve mevcut hükümet sisteminde çatlaklara neden olan birikmiş hataları ele alan yeni bir siyasi sözleşmeye ihtiyaç var" ifadelerini kullandı

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih / Fotoğraf: AFP

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, 2003 yılından sonra kurulan hükümet sisteminin başarısız olmasının ardından Iraklılar arasında yeni bir siyasi sözleşme ihtiyacını bir hafta içinde ikinci kez yineledi. Salih, Halkın Seferberlik Komitesi tarafından Bağdat Uluslararası Havalimanı olayının yıldönümü münasebetiyle düzenlenen anma törenine katılımı sırasında yaptığı açıklamada, "Irak'ın en önemlisi sahtekarlıktan uzak, erken ve adil seçimler olmak üzere önünde önemli süreçler ve zorluklar var" dedi. Cumhurbaşkanı Salih, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ve Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin katılmadığı törende yaptığı açıklamada, "Şu anda öne çıkan konulardan birisinin reformların başlatılması, güvenlik hizmetlerinin güçlendirilmesi ve kaçak silahların kontrolü olduğunu" belirtti. Salih açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

"Iraklıların kendilerini tüketen, zayıflatan ve varlıklarını tehdit eden iç çatışmalarla meşgul olmalarını isteyenler var. Kanı helal görülen, kutsalı ve değerleri çiğnenen bir ülkenin ayakta durması mümkün değil. Ülkenin durumu, vesayetten ve iç müdahalelerden uzak bir şekilde halkı kendisinin efendisi olmadan düzelemez."

Cumhurbaşkanı açıklamasında, "Iraklıların tam egemenlik sahibi bir devlet kurmasını sağlayan ve mevcut hükümet sisteminde çatlaklara neden olan birikmiş hataları ele alan yeni bir siyasi sözleşmeye ihtiyaç var. Bu, Iraklıların gerçekliğini değiştirmek ve onlara yakışan insani bir yaşama kavuşmaları için reformlar gerçekleştirmeden ve eksiklikleri gidermeksizin başarılamaz" ifadelerini kullandı. Salih, "Iraklılar, herkesin ulusal sorumluluk, itidal ruhu içinde bakmasını ve ülkenin iç işlerine müdahale edilmesine izin vermeyecek şekilde yaklaşmasını gerektiren bölgesel zorluklar ve ekonomik krizlerin ışığında, şu anda son derece karmaşık ve hassas koşullarda yaşıyorlar" diye konuştu. 

"Tam egemenliğe sahip bağımsız bir Irak’ın, devletin ve anayasanın referansına bağlı bir karar ve irade olduğunu ve bunun halkların haklarına saygı duymaya ve çatışmaları reddetmeye dayanan bölgesel bir sistemin temel direği olduğunu" belirten Salih, "Ülkenin başkalarının mücadelesi için bir arena veya herhangi birine karşı saldırı için bir başlangıç ​​noktası olduğunu kabul etmek mümkün değildir" dedi.

Cumhurbaşkanı Salih, Iraklı Şiilerin en üst dini mercii Ali es-Sistani'nin Kifayet Cihadı (El Cihadu el-Kifai) fetvasına övgüde bulunarak, Irak'ın önünde önemli zorluklar ve süreçler olduğunu, en önemlisinin, Iraklıların temsilcilerini seçme iradesini ve reformları başlatma, güvenlik hizmetlerini güçlendirme ve kaçak silahları kontrol etmesini engelleyecek hile ve baskıdan uzak, erken ve adil seçimler olduğunu belirtti. Salih, "Herkesin ulusal sorumluluk, itidal ruhu içinde bakmasını ve ülkenin iç işlerine müdahele edilmesine izin vermeyecek şekilde yaklaşmasını gerektiren bölgesel zorluklar ve ekonomik krizlerin ışığında, şu anda son derece karmaşık ve hassas koşullarda yaşıyoruz" diye konuştu. 

Irakiye Üniversitesi'nden Medya Profesörü Fadıl el-Bedrani, Irak Cumhurbaşkanının yeni bir siyasi sözleşme ve ülkenin dış güçler arasında bir hesaplaşma alanı olmaktan uzak tutulması çağrısıyla ilgili Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in Irak'taki durumun ciddiyetini, bunun sonuçlarını, siyasi blokaj durumunu ve risklerini hissetmeye başladığı açık. Cumhurbaşkanı, Irak'ın egemenliğini küçümseyen dış güçlerin eline bağımlılık yönteminden vazgeçerek siyasi güçlerin önünde durmakta samimiydi." 

Bedrani, "Cumhurbaşkanı Salih’in mesajları bu kez nezaketten uzaklaştı ve aslında siyasi aktörlere vatansever eylemde bulunmaları için son bir uyarıydı. Aynı zamanda yaklaşımlarının yanlış olduğunu, bunun herkes için utanç verici olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı’nın mesajında, herkesin yaklaşımını değiştirmedikçe Irak sorununun uluslararası bir boyuta taşınacağına dair bir işaret var" diye konuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU