OHAL Komisyonu'na yaptığı başvuru kabul edilen 175 polis, 8 aydır görevine dönemedi

2019 yılında yayınlanan bir yönetmelikten sonra iadesi yapılan polislerin önemli bir kısmı İçişleri Bakanlığı Araştırma Merkezi'nde göreve başlatılıyor. Bu da polislerin aylık 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında bir gelir kaybına yol açıyor

Fotoğraf: AA

Kendilerine "Yurtta Sulh Konseyi" adını veren cuntacıların 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra çıkarılan KHK'lar ile kamu görevinden ihraç edilenler, Olağanüstü Hal (OHAL) Komisyonu'na görevine dönmek için başvuru yapabiliyor. 

Komisyona, 126 bin 300 başvuru yapıldı, bu başvuruların 110 bin 250'sinde incelemeler tamamlandı. 16 bin 50 başvuruda ise inceleme devam ediyor.

OHAL Komisyonu'nun resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, 2 Ekim 2020 itibariyle incelemesi yapılan başvuruların 12 bin 680'i kabul edildi, 97 bin 570'sine ise ret yanıtı verildi. 

8 aydır işbaşı yaptırılmadılar

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yaparken ihraç edilip görevine, OHAL Komisyonu'na yaptığı başvurusu kabul edilen bazı emniyet mensupları ise işbaşı yaptırılmadıkları için şikayetçi. 

2020 yılının şubat ve mart aylarında başvuruları kabul edilen 190 polis memurundan 15'i görevine başladı.

175 polis memur henüz işbaşı yapabilmiş değil. Yaklaşık 8 aydır göreve başlamayı bekleyen 175 emniyet teşkilatı mensubuna, eylül ayında çalışamaya başlayacağı bildirildi. Ancak o günden bu zamana kadar herhangi bir adım atılmadı. 

EGM'den İçişleri Bakanlığı Araştırma Merkezi'ne

Ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görev yaparken ihraç edilen polislerden, başvurusu OHAL Komisyonu tarafından kabul edilenler, 2019 yılında yayınlanan Araştırma Merkezi Yönetmeliği ile, İçişleri Bakanlığı Araştırma Merkezi'nde göreve başlatılıyor. İşbaşı yapmayı bekleyen polis memurlarının birçoğu da bu merkezde görevlendirilecek. Bu da, aylık yaklaşık 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında bir gelir kaybı yaşanmasına yol açıyor. 

2019 yılının mayıs ayında yayınlanan yönetmelikten önce OHAL Komisyonu'na yaptığı başvuru kabul edilerek göreve iadesi yapılan polisler Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görevlerine dönüş yapabiliyordu.

'Garson' listeleri etkili oluyor

İhraç edilen Emniyet Genel Müdürlüğü personeli için OHAL Komisyonu'nun incelemesinde, 'Garson' adlı gizli tanığın itirafları ve verdiği fişleme listesi de etkili oluyor.

FETÖ'nün fişleme listesinde isminin yanında, AD, GA, 0, DİL, SCD gibi kodlar yer alanların OHAL Komisyonu'na yaptığı başvurular kabul edilirken, EA, SAY, SCA, gibi kodlarla fişlenenler, hakkındaki davadan beraat etse ya da kovuşturmaya yer yok kararı dahi verilse, başvurusuna ret cevabı alıyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU