Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 55 gün içerisinde yaşları 15 ile 26 arasında değişen 7 genç intihar etti.
Birbiri ardına yaşanan intihar olayları dikkatleri Silvan'a çevirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Üyesi Sezgin Tanrıkulu, Silvan'da artan intihar vakalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündemine taşıdı.
Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi verirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görevlendirilmesiyle partinin İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Silvan'da ilçede incelemelerde bulundu ve intihar eden gençlerin aileleri ile görüştü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Belirsizlik, gelecek kaygısı ve ekonomik sorunlar insanları bir tutum içerisine itiyor"
Konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan Tanrıkulu, "Bir an önce bunun önü alınmalı ve insanlara güven verecek bir ortam yaratmalıyız" dedi.
İntihar eğiliminin toplumda yaygınlaşmasının, bireylerin travma yaşadığının göstergesi olduğunu kaydeden Tanrıkulu, şunları kaydetti:
"Bir bütün olarak travma yaşıyor insanlar. Belirsizlik, gelecek kaygısı, ekonomik sorunlar gibi nedenler maalesef insanları bir tutum içerisine itiyor. Silvan'daki intiharlar da bunun açık bir göstergesi. Bu sonuçlar intihar eğilimini güçlendiriyor."
"Gençlerin temel intihar gerekçesi ailelerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar"
CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ve Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel'in de içinde olduğu bir heyet yaşanan intihar vakalarıyla ilgili Silvan'a giderek inceleme yaptı.
Özel'in Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu bilgilendirmesiyle Kemal Bey'in kendisini konuyla ilgili görevlendirdiğini belirten Karaca, Silvan'da intihar gerekçeleriyle ilgili düşüncelerini ve yaşanan olayları yerinde görmek için aileler ve vatandaşlarla bir araya geldiklerini söyledi.
Ailelere Kılıçdaroğlu'nun başsağlığı dileklerini ilettiklerini kaydeden Karaca, "Bunlardan 3 gencimizin temel intihar gerekçesi ailelerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve bu ekonomik buhranın gençler üzerinde yarattığı olumsuzluklar ve ailenin evine ekmek götürme mücadelesinde gençlerimizin bu psikolojik ortamda süren bir noktayı fark edememiş olmamalarıdır" dedi.
Özellikle çok başarılı bir gencin üniversiteye hazırlanmak için dershaneye gitmek istediği ama ekonomik anlamdaki sorunlar nedeniyle ailenin oğullarını dershaneye gönderemediğini aktaran Karaca, devamında şunları söyledi:
"Baba ve bir de üvey anne var, yani bölünmüş bir aile. Aile çocuğuna çalışması gerektiği söylüyor. Ama hayatına eğitim alarak bir meslek sahibi olarak taçlandırmak isteyen gencimiz içine düştüğü bunalım sebebiyle yaşamına son veriyor. Yine bir başka gencimiz askerliğini yapıyor, askerdeki başarısından dolayı iki defa taktirle ödüllendiriliyor. Askerden döndükten sonra bekçilik sınavına giriyor. Sınavı kazandığı ilan ediliyor ancak daha sonra kendisinin sınavı kazananlar arasında isminin olmadığı öğrendiğini bilen genç "neden, benim suçum ne?" sorgulamasıyla girdiği bunalım nedeniyle maalesef intiharı seçiyor."
"En büyük sorun gençlerimizin işsiz olması"
Yaşanan intiharları ailelerin içinde bulunduğu ekonomik darboğaz ve sosyopolitik nedenler arasında sıralayabileceklerini ifade eden Karaca, "En büyük sorun gençlerimizin işsiz olması. İşsizlik had safhada. Öte yandan liyakata değil torpile dayalı bir iş olanağının yaratıldığı, bundan da artık bir daha iş bulamayacak, çalışamayacak, geçimlerini sağlayamayacak olmanın getirdiği kaygı ile maalesef yaşamdan kopmayı tercih etmişler" ifadelerini kullandı.
Diyarbakır'da gördükleri manzaranın aslında bir Türkiye gerçeği olduğunu vurgulayan Karaca, gençlerin içine düştüğü ve gelecekte bir iş, aş imkanı bulamamanın verdiği psikolojik ortamın da etkili olduğunu belirtti.
Karaca, bölgeye gerçekleştirdikleri ziyarette edindikleri bilgilerle bir rapor hazırlayıp Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na sunacaklarını sözlerine ekledi.
"Silvan'da toplumsal bir sorun yaşanıyor"
İlçede son bir yılda 7'si kadın olmak toplam 13 intihar vakasının yaşandığını belirten Halkların Demokratik Partisi (HDP) Silvan İlçe Eş Başkanı Kenan Kaydu, ilçede toplumsal bir sorunun yaşandığını söyledi.
HDP olarak artan uyuşturucu, işsizlik ve aile içi şiddet gibi sorunlara çözüm bulmak adına birçok defa ilçedeki resmi kurumlardan görüşme talebinde bulunduklarını ama her seferinde ret edildiklerini kaydeden Kaydu, "Özelikle yaşanan intihar vakaları endişe verici boyutta ve detaylıca araştırılmalı. Biz HDP olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız" dedi.
İntiharların sosyoekonomik nedenlerinin dışında konunun siyasi boyutuna dikkat çeken Kaydu, "Güvenlik nedeniyle fabrikalar, iş yerleri açılamıyor. Siyasi ve çatışmalı ortamlardan dolayı gelişmeyen iş sahası işsizlerin çoğalmasına neden oluyor. Bu işsizlik aile içerisindeki huzursuzluğa ve intihar gibi nedenlere sebep oluyor. Silvan'da 200 civarında kafe ve kıraathane var. Buna bir an önce çözüm bulunmalı" şeklinde konuştu.
"İnsanlar kura ile değil not ve listelerle işe alınıyor"
İlçede torpille işe alımın olduğunu ve kimi ailelerden 3-5 kişinin işe alındığını öne süren Kaydu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunu daha önce düzenlediğimiz basın toplantılarımızda da dile getirdik. İlçede torpilsiz iş yürüyemez oldu. Hükümet ortağı partilerin Silvan'daki yöneticileri adam kayırıyor, para almadan kimseyi işe almıyorlar. Buna dair elimizde somut bilgi ve isimler var. İlçenin büyük bölümü yok sayılırken kimi ailelerden 3-5 kişi işe alındı. İŞKUR gibi kurumlara alınan işçilerin kura sistemi ile alınması gerekirken, kimi insanlar not veya arka bahçelerde hazırlanan listelerle işe alınıyor."
Pandemi döneminde 327 ailenin 'zor durumdayız, evimize ekmek götüremiyoruz' diyerek kendilerinden yardım talebinde bulunduklarını ifade eden Kaydu, kısıtlamaların verdiği olumsuzluk ve imkanlar ölçüsünde ancak 136 ailenin yardım talebine cevap verebildiklerini sözlerine ekledi.
© The Independentturkish