İtalya’daki maratona Afrikalı atletlerin kabul edilmemesi ırkçılık suçlamalarına neden oldu

Organizasyon sorumlusu, kararın Afrikalı atletlerin sömürülmesini durdurmak amacıyla alındığını savundu

Tepkilerin ardından geri adım atılarak Afrikalı atletlerin de yarışa katılabilecekleri açıklandı / Fotoğraf: The Independent

Zamira Rahim - The Independent

İtalya’nın Trieste kentinde düzenlenecek yarı maratona Afrikalı atletlerin kabul edilmemesine karar veren organizatörler ırkçılıkla suçlandı.

Organizasyonun sorumlusu Fabio Carini, cumartesi yaptığı açıklamada, Afrikalı atletlerin sömürülmesini durdurmak için böyle bir sınırlandırma kararı aldıklarını iddia etti. Carini şunları söyledi:

“Ticari değeri yüksek Afrikalı atletlerin kolayca sömürülmesini önlemek için bu yıl sadece Avrupalı atletlerin kabul edilmesine karar verdik. Çok kültürlü bir şehir olan Trieste’ten spordaki bu sömürülmeye yeter deme zamanı. Amacımız bunun istisnai bir durum olması değil, kuralları değiştiriyoruz.”

İtalyan televizyonu Rai’ye konuşan Carini, Afrikalı atletlerin sportif değerleri karşısında “hak ettiklerinden daha az ücret aldıklarını ve kendilerine ahlaksızca muamele edildiğini” söyledi.

İtalya’da tepki çeken kararı birçok siyasetçi kınadı.

Demokratik Parti’den Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Isabella de Monte, tek yolun “öfkeyle” tepki vermek olduğunu söyledi.

Sosyal medya hesabından organizatörlerin kararına tepki gösteren Monte, “Spor, organizatörlerin çirkin ve utanmaz sömürülme bahanesinin ardına gizlenmiş ayrımcılık ve sadakatsizlik haline geliyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demokratik Parti’nin bölgesel sekreteri Cristiano Shaurli, “Nisan 2019! Trieste’de Afrikalı atletler yarı maratona katılmaktan menedildi. ‘Menajerlerin onları sömürmeleri’ iki yüzlü bir mazerettir” dedi.

Sınırlandırmayı Güney Afrika’daki ırk ayrımıyla karşılaştıran Shaurli, 1968 Olimpiyat Oyunları’nda ırkçılığı protesto eden 2 siyahi atlet Tommie Smith ve John Carlos’un fotoğraflarını Twitter hesabında paylaştı.

Büyüyen tepkilerin ardından maraton organizatörleri karar değiştirerek, Afrikalı atletlerin yarışa davet edilmemelerine rağmen maratona katılabileceklerini bildirdi.

Afrikalı atletlere ilişkin tartışma, çarşamba akşamı Lazio taraftarlarının Milanlı siyahi bir futbolcuya ırkçı tezahüratlarda bulunmasının ardından gündeme geldi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU