Yargıtay'dan Gültan Kışanak kararı: "Örgüt propagandası"ndan beraatini bozdu

Yargıtay, cezaevinde bulunan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'a, "terör örgütü propagandası yapma" suçundan verilen beraatın bozulmasına karar verdi

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'a, "terör örgütü propagandası yapma" suçundan verilen beraat kararını bozdu. 

Kışanak hakkında, 16 Mayıs 2012'de Ağrı Patnos'ta düzenlenen basın açıklaması sırasında sarf ettiği sözler nedeniyle "terör örgütü propagandası yapma" suçundan dava açıldı. 

Patnos Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Gültan Kışanak'ın beraatine karar verildi. 

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin beraat kararını bozdu. 

Dairenin kararında, Kışanak'ın basın açıklaması sırasında, "...Sayın Öcalan, yaşamını yitiren gerillalar..." ve "...Bu halk, önderinin özgürlük mücadelesi ile kendisinin özgürlük mücadelesini birbirinden ayırmayacak kadar bilinçlidir" şeklinde sözler söylediği belirtildi. 

Kararda, Kışanak'ın sözlerinin, 6459 sayılı İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 7. madesinin 2. fıkrasında yapılan değişiklik de dikkate alınarak, kamera kayıt çözüm tutanağı içeriğine göre incelenmesi gerektiği kaydedildi.

Dairenin kararında, söylenen sözlerin bir bütün olarak "cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da teşvik edecek şekilde sözler" olup olmadığı tartışılarak karar verilmesi gerektiği vurgulandı. 

Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesinin ikinci fıkrası, "Terör örgütünün, cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır" hükmünü içeriyor. 

Kışanak "terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 14 yıl 3 ay ceza almıştı. Kışanak Ekim 2016 tarihinden beri cezaevinde.

Kobani olaylarından tutuklandı

Gültan Kışanak 17 Ekim'de 6-8 Ekim Kobani (Ayn el-Arap) olayları soruşturmasında savcılığa ifade vermişti.

İfadesinin ardından tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen Kışanak hakkında tutuklama kararı çıkarılmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU