İsrail, Batı Şeria'da bu yıl 500 ev yıktı

OCHA raporunda İsrail'in son iki hafta içinde Filistinlilerin 22 binasını yıktığı bilgisi de yer aldı

Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler’in yayınladığı bir rapora göre İsrail bu yılın başından itibaren Doğu Kudüs dahil olmak üzere Batı Şeria’da ruhsatsız olduğu bahanesiyle 500’den fazla evi yıktı. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) hazırladığı raporda "İsrail bu yılın başından bu yana  Batı Şeria'da 506 binayı yıktı. Bunların arasında işgal altındaki Kudüs'ten 134 bina da bulunuyor” denildi.

OCHA raporunda İsrail'in son iki hafta içinde Filistinlilerin 22 binasını yıktığı bilgisi de yer aldı. Raporda şu ifadeler kullanıldı:

"Filistinlilere ait 22 bina, İsrailli yetkililer tarafından verilen inşaat ruhsatı olmadığı bahanesiyle yıkıldı. Bu da 50 Filistinlinin yerlerinden edilmesine ve yaklaşık 200 kişinin zarara uğramasına neden oldu. 8’i Kudüs’ten 12 binanın sahiplerinin daha fazla para cezası ve harçtan kaçınmak için yıkım gerçekleştirdiği, diğer on binanın Batı Şeria'nın yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan ve tamamen İsrail kontrolü altında olan C Bölgesi'nde bulunduğu belirtildi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Filistin Koordinatörü Jamie McGoldrick geçtiğimi günlerde işgal altındaki Filistin topraklarında "koronavirüs salgını sırasında yasa dışı yıkımlarda ciddi bir artışa tanık olunduğu" uyarısında bulundu. Yetkili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"İsrail, Filistin’in evlerini yıkmak için ruhsat iznini bahane ediyor. Ancak ayrımcı temeller üzerine kurulmuş şehir planlaması nedeniyle ruhsat almaları imkansız."

İsrail, 1967'de Batı Şeria'yı işgal ettiğinden bu yana özellikle Doğu Kudüs'te bu politikaları hız kesmeden sürdürüyor. İşgal Altındaki Topraklar İnsan Hakları Enformasyon Merkezi (B'Tselem), İsrail'in büyük ölçekli inşaat ve ciddi meblağlarda paranın yalnızca Yahudiler için ayrılmış mahallelerde ve "Büyük Kudüs" ü oluşturan yerleşim birimlerinde kullanıldığını, buna karşılık Filistin halkının kalkınmasını ve bölgedeki inşayı önlemek için büyük çaba gösterdiğini belirtti.

B'Tselem, Filistinli yetkililerin verilerine göre bölgedeki 20 bin ev ve işyerinin sürekli olarak yıkım tehdidi altında bulunduğunu bildirdi. Örgütün açıklamasına göre 2004'ten bu yana bin 018 Filistinlinin evi yıkıldı. Bunlardan 186 tanesi ev sahipleri tarafından yıkılmak zorunda bırakıldı. Yıkılan binaların 427’si de bölgedeki tesislerdi. Aynı dönemde İsrail, Batı Şeria'nın geri kalanında, Doğu Kudüs'tekilere ek olarak en az bin 500 evi yıktı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU