Dünyada ilerici güçleri bir araya getirmek amacıyla geçen mayısta kurulan İlerici Enternasyonal, Enternasyonalizm ya da Yok Oluş başlıklı açılış zirvesini 18-20 Eylül tarihlerinde düzenledi. Dijital ortamda düzenlenen zirvenin açılış konuşmasını yapan ünlü dilbilimci ve siyasi aktivist Noam Chomsky, çok ciddi krizlerin iç içe geçtiği ve insanlığın kaderinin tehlikede olduğu bir dönemde bir araya geldiklerini vurguladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
‘İki emperyal gücün krizi büyüyor’
İlerici Enternasyonal sitesinde yer verilen konuşmanın Türkçe çevirisine göre Chomsky, “Gelecek birkaç haftada modern çağın iki büyük emperyal gücünde krizin had safhaya ulaşacağına tanık olacağız. Giderek parıltısı sönen Britanya, uluslararası hukuku reddettiğini alenen ilan etti ve Avrupa’dan keskin bir kopuşun eşiğinde, ABD’nin uydusu olmayı daha da pekiştirme yolunda ilerliyor. Ancak gelecekle ilgili asıl önemli konu, Trump’ın yıkıp geçtiği, ancak hala ezici bir güce ve karşılaştırılamaz avantajlara sahip olan küresel hegemonyaya sahip olanlar. ABD’nin kaderi ve onunla birlikte dünyanın kaderinin Kasım ayında belli olacağı pekala söylenebilir” dedi.
‘Trump, dünyadaki üç tehlikeyi derinleştirdi’
ABD Başkanı Donald Trump’ın dünyada nükleer savaş, çevresel felaket ve demokrasinin gerilemesi tehlikesini daha da ileriye taşıdığını belirten Chomsky şunları söyledi:
“Nükleer savaş tehdidine karşı bir nebze koruma sağlayan silah kontrolü rejimini yıkmaya devam ederken, savunma sanayiinin son derece hoşuna gidecek bir şekilde, yeni ve daha yıkıcı silahların geliştirilmesinin peşine düştü. Yaşamın sürmesini mümkün kılan çevreyi yok etmeye adanmışlığıyla, sondaj faaliyetleri için son büyük doğa rezervi de dahil olmak üzere yeni geniş alanlar açtı.
Trump kampanyasını demokrasinin altını oymak için de kullandı. Tüm bağımsız güç odaklarının yöneticilerini tasfiye etti. Geriye sadece dalkavuklar kaldı. Demokrasiye olan saldırı işin sadece başlangıcı. Trump’ın son hamlesi Kasım seçimlerinin sonuçlarından memnun olmazsa makamını bırakmayabileceği konusunda uyarmak oldu. … Ülkenin refahını önemsiz görüp kendine yeni yollar açmak, dünyayı domine eden bir megalomanyak için yeterli değil. Trump bir kez daha, hak ettiğini düşündüğü takdirde anayasayı umursamayıp üçüncü kez başkanlık yapmak için “pazarlık yapacağını” açıkladı. Bazıları bunları bir soytarının oyunbazlıkları olarak görüp gülüp geçmeyi seçiyor. Tarihin gösterdiği üzere bu onların aldığı bir risk.”
'İnsanlık bu kurumsal kötülükle daha fazla hayatta kalamaz'
Konuşmasında Kovid-19 pandemisine de değinen Chomsky, “Kıyamet Günü Saati en son Ocak ayında, henüz pandeminin boyutu tam anlaşılmamışken ayarlanmıştı. İnsanlık eninde sonunda, korkunç bedeller ödeyerek pandemiden kurtulacak. Bu gereksiz bir bedel. Çin, virüs ile ilgili bilgileri 10 Ocak’ta dünyayla paylaştıktan sonra kararlı şekilde harekete geçen ülkelerin deneyimleri bize bunu gösteriyor. Doğu-Güneydoğu Asya ve Okyanusya başta olmak üzere takip eden diğerleri, ve diğer tarafta ise dikkat çeken ABD, Bolsonaro’nun Brezilya’sı ve Modi’nin Hindistan’ı gibi felaketle sonuçlananlar” dedi.
Chomsky, “Siyasi liderlerin görevlerini kötüye kullanmaları veya kayıtsızlıklarına rağmen, eninde sonunda pandemiyi atlatacağız. Ancak, kutup buzullarının erimesini, atmosfere devasa miktarlarda sera gazı yayan arktik yangınların artışını veya bizi felakete götüren diğer adımları atlatamayacağız…. İnsanlık bu kurumsal kötülükle daha fazla hayatta kalamaz. Krizi yönetmek için gerekli olan araçlara sahibiz. Ancak çok zamanımız yok. İlerici Enternasyonal'in başlıca görevlerinden birisi; şimdi paniklememizi ve ona göre hareket etmemizi sağlamaktır” diye konuştu.
İlerici Enternasyonal ve Gerici Enternasyonal
Dünyada iki cephe olduğuna dikkat çeken Chomsky, konuşmasının sonunda şunları söyledi:
“Bu tarihi anda karşımızda olan temel sorunlara dönersek, bunların hepsi enternasyonal ve iki enternasyonal yapı bunlara karşılık vermek için kuruluyor. Bunlardan biri bugün yola çıkıyor: İlerici Enternasyonal. Diğeri ise Trump’ın Beyaz Saray’ında şekillenmeye başlayan ve dünyanın en gerici devletlerini içeren bir Gerici Enternasyonal.
Bu iki enternasyonal yapı dünyanın büyük bir kısmını kapsıyor. Biri devletler seviyesinde, diğeri ise halk hareketleri. Her biri, geniş toplumsal güçlerin temsilcisi ve pandemiden sonra ortaya çıkacak resme dair çok farklı beklentileri var. Bu güçlerden biri; uzun zamandır faydasını bir hayli gördükleri neoliberal küresel sistemin daha yoğun gözetim ve denetim içeren, çok daha şiddetli bir versiyonunu inatla inşa etmeye çalışıyor. Diğeri ise adalet ve barış dolu bir dünya isterken, enerji ve kaynakların küçük bir azınlığın talepleri yerine insan ihtiyaçlarına yönlendirilmesinden yana. Bu, birçok karmaşık boyuta ve ilişkilere sahip olan bir çeşit küresel sınıf mücadelesi.
İnsan deneyiminin kaderinin bu mücadelenin sonucuna bağlı olduğunu söylersek hiç de abartmış olmayız.”
© The Independentturkish