Sabah gazetesi yazarı Mehmet Barlas İstanbul'da yaşayan Rum azınlığa karşı 6-7 Eylül 1955'te gerçekleşen organize toplu saldırı hakkında kaleme aldığı yazıda "o günlerde hem acıklı hem de komik olaylar yaşandığını" savundu.
Barlas’ın "komik" olarak nitelediği durumu anlattığı yazısının ilgili kısmı şöyle:
Tabi hem acıklı hem de komik olaylar yaşanmıştı o gece... Dükkanlarını yağmadan kurtarmak isteyenler, vitrinlerine Atatürk'ün büstlerini koyuyorlardı. Sanatçı Necmi Rıza Ahıskan'ın ağabeyi de, sanatçıya ait olan Beyoğlu'ndaki kumaşçı mağazasının vitrinine, gece yarısı telaş içinde bir büst yerleştirmiş. Mağaza bu şekilde yağma edilmekten kurtulmuş. Ertesi sabah gün ağarınca bir bakmışlar ki, o gece telaş içinde vitrine koyulan büst Atatürk'ün değil Beethoven'in büstüymüş. Necmi Rıza "Herkesi yağmadan Atatürk beni de Beethoven kurtardı" der ve kahkaha atardı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Barlas ayrıca "O kara gecenin benzerlerini tekrar yaşamamalıyız. Dış siyasetteki gerginlikleri içeriye yansıtmamalıyız. Bu felaketten alınacak ders de budur" dedi.
Ne olmuştu?
6-7 Eylül 1955’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'teki evine bombalı saldırı yapıldığı haberleri üzerine İstanbul'da yaşayan Rum azınlıklar başta olmak üzere gayrimüslimlere yönelik toplu saldırılar yaşanmıştı.
6-7 Eylül Olayları veya "İstanbul Pogromu" olarak anılan olaylarda, Türk bayraklarıyla kamyonlarla taşınan kalabalık gruplar başta Rumlar olmak üzere Yahudi, Ermeni ve Müslüman olmayan yurttaşların yaşam alanlarına saldırmıştı.
Bu süreçte 4 bin 214 ev, 73 kilise, 26 okul, 1 sinagogun yanı sıra işyeri ve dükkan benzeri toplam 5 bin 317 mekan yakıldı, yıkıldı, yağmalandı.
Ölü sayısı kayıtlara 37 olarak geçti ancak bu sayının daha fazla olduğu da düşünülüyor.
Independent Türkçe, Sabah