“Start up” diye de bilinen teknoloji girişimleri, günümüzde sektörün en popüler konularından biri haline geldi.
Öte yandan, girişimlerini başarıya ulaştıran Bill Gates ve Elon Musk gibi teknoloji milyarderlerinin yanında çok sayıda başarısız girişim de bulunuyor.
Kısa süre önce yayımlanan CB Insights raporunda şimdiye kadarki en büyük ve en maliyetli 200 başarısız girişim yer aldı.
CNBC, okurların göz atmak isteyeceği bu girişimlerin en önemli 5'ini sıraladı:
Kan testi dolandırıcılığı: Theranos
Elizabeth Holmes, 2003'te Theranos'u kurmak için Standford'daki eğitimini yarım bıraktı. Şirket daha hızlı ve daha ucuz kan testleri vaadiyle 500 milyon dolardan fazla para toplamış ve değerini 9 milyar dolara çıkarmıştı.
Ancak ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu (SEC), şirketin kan testi sonuçlarıyla oynadığını açıkladı ve Holmes'le Theranos'un eski başkanı Ramesh "Sunny" Balwani'ni “büyük dolandırıcıkla” suçladı. Bunun ardından şirketin faaliyetleri Eylül 2018'de durduruldu.
Spor bilekliği Jawbone'un başarısızlığı
San Francisco merkezli Jawbone, giyilebilir cihazlar pazarına iddialı bir giriş yapmıştı. Şirket, 2014 yılına kadar 3,2 milyar dolara varan bir değer kazandı.
O dönemde ünlü yatırımcılar da Jawbone'un giyilebilir cihazlar pazarına hakim olma çabasını destekledi. Hatta Yahoo CEO'su Marissa Mayer şirketin yönetim kuruluna katıldı.
Ancak 900 milyon dolardan fazla para toplamasına rağmen şirketin ürünleri yeterince iyi satmadı. Bu nedenle Jawbone, Temmuz 2017'de tasfiye sürecine başladı.
Evcil hayvan tedarik sitesi Pets.com
Pets.com, 1998'de evcil hayvan malzemeleri satan bir e-ticaret sitesi olarak açıldı. Amazon ve Hummer Winblad Venture Partners'ın da dahil olduğu yatırımcılardan yaklaşık 110 milyon dolar topladı.
Ancak 2000'lerde patlayan dot-com balonuyla birlikte Pets.com da çöküşe girdi. Girişim, sürdürülemez iş modelinden kaynaklanan kayıplar ve reklama yönelik aşırı harcamalar nedeniyle battı.
Elektrikli otomobil girişimi Better Place
İsrailli girişimci Shai Agassi tarafından 2007 yılında kurulan Better Place, Tesla gibi bir elektrikli otomobil girişimiydi. 900 milyon dolardan fazla para toplayan şirket, elektrikli otomobillerin biten pilleri dakikalar içinde yenileriyle değiştirebileceği pil değiştirme istasyonları kurmayı vaat ediyordu.
Ancak, pil değiştirme fikrinin işe yaraması için gerekli altyapıyı kurmada yüksek maliyetlerin üstesinden gelmek çok zordu. Better Place, 2013'te iflas başvurusunda bulunmadan önce yalnızca bin elektrikli araba üretebilmişti.
Güneş paneli üreticisi Solyndra
2005'te kurulan şirket, Obama yönetiminin temiz enerji sektörü yaratma politikasının bir örneği olarak lanse edilmiş ve hızlı bir başlangıç yapmıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Şirket, aralarında Obama destekçilerinin de bulunduğu yatırımcılardan 1,2 milyar dolardan fazla para topladı. Bu durum, onu CB Insights'ın listesindeki en değerli ABD'li şirket haline getirdi.
Ancak güneş panellerinde kullanılan silikon gibi malzemelerin küresel fiyatlarında 2011'de yaşanan çöküşün ardından, şirketin işleri de kötüye gitti. Çünkü şirket, rakiplerinin çoğunun aksine, ürünlerinde polisilikon kullanmıyordu.
Bu nedenle fiyatlarını düşüren rakipleriyle mücadele edemedi ve 2011'de iflas başvurusunda bulundu.
Independent Türkçe, CNBC