En iyimserler orta yaşlılar: Yeni araştırmaya göre 40-60 yaş arasındakiler bardağı daha dolu görüyor

Bunda orta yaşlıların yaptıklarından daha fazla tatmin olmaları rol oynuyor

Ancak Almanlar bu çalışmanın bulgularına istisna oluşturdu. Ülkede yapılan benzer bir araştırma orta yaşlı kişilerin ülkedeki en iyimser yaş grubu olmadığını ortaya koymuştu (Reuters)

İnsanların yaşlandıkça daha huysuz kadın ve erkeklere dönüştüğü düşünülür. 

Ancak yapılan yeni bir araitırmaya göre orta yaşlı kişiler tüm yaş grupları içinde en iyimserleri olabilir.  ABD ve Hollanda'da 30 binden fazla kişiyi kapsayan araştırma 40 ile 60 yaş arasındaki kişilerin gençlere göre "daha fazla bardağın dolu tarafını gördüklerini" ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştımacılar anket yoluyla yaptıkları çalışmada orta yaşlı kişilerin "Daha fazla iyi şeyin yaşanmasını bekliyorum" açıklamasına daha çok onay verdiklerini tespit etti.

Uzmanlar daha yaşlı kişilerin yaşamlarındaki denge ve tatmine değer verererek daha mutlu olaylara odaklandığına inanıyor. Uzmanlar ayrıca erken yaşta evliliğin gelecek hakkında olumlu duygular geliştirmeye yardım edebileceğini de belirtiyor. 

Çalışmanın yazarlarından Michigan Eyalet Üniversitesi'nden Profesör William Chopik bulgularını şu ifadelerle değerlendirdi:

Bunun bir nedeni insanların olgunlaştıkça yaptıklarından daha fazla doyum almalarından ve yaşamlarının belirli yönlerinde ustalaşmalarından dolayı başarının biraz daha fazla kolay gelmesinden kaynaklanıyor olabilir. Zira orta yaşa geldiklerinde kişiler daha iyimser olmaya başlıyor. Ayrıca orta yaşlı kişiler "hayatta öne geçmeye" daha az odaklanıp bunun yerine kendilerini daha mutlu eden şeylere yönelmeye başlıyor olabilir.

Ancak Profesör Chopik, ABD ve Hollanda'da iyimserliğinn 60 yaşın ardından azalmaya başladığını da vurguladı. Chopik "Bu sağlık durumuna ve yaşlanınca görünüşün değişmesine bağlı" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Dailymail

DAHA FAZLA HABER OKU