Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’nde (The Lord of the Rings: The Return of the King) Eowyn, Angmar’ın Cadı Kralı’nı mağlup etmeyi başarsa da hikayenin önemli detaylarına filmde yer verilmemişti.
Miranda Otto’nun canlandırdığı Eowyn karakteri Yüzüklerin Efendisi: İki Kule’de (The Lord of the Rings: The Two Towers) Rohan halkından ve Kral Theoden’in yeğeni olarak tanıtılmıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Orta Dünya’da savaş meydanları kadınlar için uygun yerler olarak görülmese de Eowyn, sığınmak ve beklemek yerine yurdunu Sauron’un yaklaşan güçlerine karşı korumak için yakıcı bir arzuya sahipti.
Yüzük Kardeşliği’ndeki yoldaşlarından ve Hobbit arkadaşlarından ayrılmış olan Merry’le birlikte Eowyn kendini gizler ve Minas Tirith’in dışındaki Pelennor Çayırları Savaşı’na gizlice katılır.
Dernhelm ismiyle cesurca savaşan Eowyn, bir savaşçıdan daha yetenekli olduğunu kanıtlamış ve Yüzük Tayfları’nın en güçlüsü Angmar’ın Cadı Kralı’yla karşı karşıya geldiğinde de kararlılığını korumuştu.
Yüzük Kardeşliği’nde belirtildiği gibi, Sauron’un bu hizmetkarlarını geleneksel yöntemlerle öldürmek hayli zor ancak Eowyn, Cadı Kral’la mütevazı bir kılıç ve tahta bir kalkanla karşılaşmıştı.
Kralın Dönüşü’nün en ünlü sahnelerinden birinde, Cadı Kral küstahça hiçbir erkeğin kendisini öldüremeyeceğini söylerken Eowyn buna “Ben erkek değilim” diye cevap verir ve onu öldürür.
Peter Jackson’ın yönetmenliğini yaptığı filmde, Eowyn’in zaferi kadınlığına bağlansa da esasen daha fazlası mevcut.
Cadı Kral’ın ölümü aslında daha çok Eowyn ve Merry’nin işbirliğiyle gerçekleşiyor. Filmde Eowyn, Sauron’un hizmetkarının eline düştüğünde arkadaşı Merry, Cadı Kral’ın arkasına gizlice geçerek onu bacağından bıçakladığında Eowyn serbest kalır.
Ancak sıradan bir kılıç Cadı Kral’ı dizleri üzerine çöktüremez. Her ne kadar filmlerde değiştirilse de Merry’nin kılıcı sıradan olmaktan çok uzak. Screen Rant'in haberine göre Merry, Sauron’un kuvvetleriyle Angbad’da karşı karşıya gelindiği sırada insanlar tarafından dövülmüş çok eski bir kılıcı kullanıyor.
Kılıç tam olarak karanlık büyüye karşı kullanmak üzere tasarlanmış ve Merry’e Yüzüklerin Efendisi üçlemesine dahil edilmeyen gizemli Tom Bombadil tarafından veriliyor. Merry kılıcını Cadı Kral’a sapladığında görülmeyen güçlerini iradesine bağlayan büyü bozuluyor ve Cadı Kral dizleri üzerine çöküyor.
Film uyarlamasında Merry kılıcını Tom Bombadil yerine Aragorn’dan aldığı için ikonik sahnede kullanılan kılıcın önemi kayboluyor. Dahası, Merry ve Pippin ilk filmde orklar tarafından yakalandığına Merry’e verilen kılıç geri dönmez.
Jackson’ın üçlemesindeki Pelennor Çayırları Savaşı’nda kullanılan kılıç onun yerini alıyor ve aynı büyülü etkiye sahip. Bu da olay örgüsünde bir delik yaratıyor.
Independent Türkçe, Screen Rant