Hâlihazırda son 30 yılın en derin ekonomi krizini yaşayan ve 4 Ağustos'ta Beyrut Limanı'ndaki patlamayla sarsılan Lübnan'da istifa eden bakanların sayısı dörde çıktı.
21 Ocak'ta göreve gelen ve Lübnan'a sağlanacak krediler için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile aylardır yütülen pazarlıkta kilit role sahip Ghazi Wazni, istifasını sundu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Wazni, Maliye Bakanlığı görevinden önde parlamentonun finans ve bütçe komisyonuna finansal danışmanlık yapıyordu.
150'den fazla insanın yaşamını yitirdiği patlama sonrası dün, Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed ve Çevre Bakanı Damianos Kattar görevlerinden ayrılmıştı. Bugün sabah saatlerinde ise Mari Kloud Necm, Adalet Bakanlığı'ndan istifa etmişti.
Beyrut'ta deprem etkisi yaratan şiddetli patlamaya tepki olarak şu ana kadar bakanların dışında altı milletvekili de istifa etmişti.
Bu arada bugün Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleştirilmesi beklenen Bakanlar Kurulu toplantısının, son dakikada değişikliğe gidilerek Hükümet Sarayı’nda yapılacağı öğrenildi.
Beyrut Limanı'ndaki patlama
Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti. Patlamada, 158 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 6 bin kişinin yaralandığı açıklanmıştı.
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 yıldır Beyrut Limanı'ndaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitrat maddesinin yol açtığını söylemişti.
Bu açıklamanın ardından sosyal medyanın yanı sıra Lübnan ve dünya basınında birçok soru ve ihmal iddiaları gündeme geldi.
1950'lerden 1970'lerin sonuna kadar Ortadoğu'nun refha ülkesi konumundaki Lübnan, son bir yıldır 30 yılın en derin ekonomik krizini yaşıyordu.
Ekmek kuyruklarının uzayıp gittiği ülkede, günde birkaç saat elektrik kesintileri, ilaç ve gıda kıtlığı da yaşanıyordu.
Dünya Bankası verilerine göre 6,8 milyon insanın yaşadığı Lübnan, 1,5 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Yani neredeyse her beş kişiden biri mülteci.
En az 1,2 milyon insanın yoksulluk sınırında yaşadığını belirten Dünya Bankası, 250 ila 300 bin Lübnanlının işsizler ordusuna katılacağını öngörüyor.
Independent Türkçe