İran'da can kayıpları artarak devam ediyor... Koronavirüsle Mücadele Kurulu Üyesi: Bakanlığın açıkladığı sayılar, gerçek sayıların yirmide biri

İran'da Koronavirüsle Mücadele Kurulu Üyesi Mahbubfer, ülkede yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin yapılan resmi açıklamaların gerçek sayıların sadece "yirmide biri" olduğunu söyledi

İran’da can kayıpları artarak devam ediyor / Fotoğraf: AFP

İran'da Cihani Sanat gazetesine konuşan Koronavirüsle Mücadele Kurulu Üyesi Muhammed Rıza Mahbubfer, "İran'da ilk koronavirüs vakaları, resmi olarak duyurulduğu tarihten bir ay önce görülmüştü" dedi.

Mahbubfer, "Hükümet, bazı siyasi ve güvenlik gerekçeleriyle, devrim kutlamaları ve genel seçimlerin yapılmasından sonra koronavirüs salgının ülkede yayıldığına dair resmi açıklama yapma kararı aldı" diye konuştu.

"Sayılarla ilgili şeffaf bilgi akışı sağlanmadı"

Ülkede salgının yayılmaya başladığı günden bu yana Kovid-19 kaynaklı ölüm ve vaka sayılarına ilişkin açıklanan resmi sayıların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Mahbubfer, şunları kaydetti:

"Sayılarla ilgili şeffaf bir bilgi akışı sağlanmadı. Resmi sayılar, siyasi ve güvenlik endişeleri göz önüne alınarak açıklanıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan (can kaybı ve vakalara dair) sayıların, gerçek sayıların yirmide biri olduğunu düşünüyorum."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüsle Mücadele Kurulu üyeleri ile hükümet arasındaki görüş farklılıklarına da değinen Mahbubfer, "Tüm uyarılara rağmen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, muharrem ayı etkinliklerinin coşkuyla kutlanacağını söylemesi, Kurul üyeleriyle hükümet arasındaki ciddi görüş farklılıklarını ortaya koymuştur" değerlendirmesinde bulundu.

İddiaları yayımlayan gazeteye yayın yasağı

"Donyae eqtesad" haber sitesine göre, Mahbubfer'le gerçekleştirilen ve "Hükümetin istatistik rakamlarına güvenilmiyor" başlığıyla sunulan röportaj nedeniyle Basın Denetleme Kurulu, Cihani Sanat gazetesine yayın yasağı koydu. 

İnternet sitesinin haberinde yayın yasağının süresine ilişkin bilgi verilmedi.

Ülkede can kaybı 18 bin 616'ya yükseldi

İran Sağlık Bakanlığı sözcüsü Sima Sedat Lari tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkede koronavirüs kaynaklı can kaybı 18 bin 616'ya, vaka sayısı da 328 bin 844'e yükseldi.

Çin'den dünyaya yayılan Kovid-19, İran'da ilk olarak 19 Şubat'ta Kum kentinde görülmüş, ardından ülkenin tamamına yayılmıştı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU