İlk programında Kürtlerin önemli isimlerini ağırlayan Yekbun TV, yayın hayatına başladı

Yekbun TV isimli kanal dün yayın hayatına başladı. Genel Yayın Yönetmeni Hejare Şamil, “Yekbun, eski Sovyet ülkelerinde yaşayan Kürtler arasında güçlü bir bağ ve birliktelik sağlayacak” dedi

Eski Sovyetler Birliği Kürt Dernekleri Federasyonu’nun yayın organı Yekbun TV, yayın hayatına başladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir süredir hazırlıkları süren ve 1 Ağustos’ta yayına başlayan Yekbun TV, Kafkasya ile Kazakistan, Kırgızistan ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde yaşayan Kürtlere hitap etmeyi hedefliyor. 

Söz konusu bölgelerde 1 milyon 500 bin Kürdün yaşadığı tahmin ediliyor.

İlk programda ünlü isimleri ağırlandı

Siyasetten uzak bir yayın politikası hedefleyen Yekbun TV, internet üzerinden YouTube, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarından yayın akışını sürdürecek.

Yekbun TV, yayına başladığı ilk gün Bernameya Taybet (Özel Program) programına Prof. Nadir Nadirov, Prof. Kinyaze İbrahim Mirzoyev, banker Narin Nadirova, hukukçu İbrahim Filit, iş insanı Barzani Nabiyev, Dr. Koroğlu Ahmedov ve gazeteci Miraze Cemal gibi Kürt dünyasında tanınan birçok ismi ağırladı. 

“Kürtlerin asimile olmasına kayıtsız kalamazdık”

Yekbun TV’nin kurulmasına öncülük eden ve Genel Yayın Yönetmenliğini üstlenen Hejare Şamil, Independent Türkçe’ye verdiği röportajda Yekbun’un kuruluş haberinin Kürtler arasında büyük sevinç yarattığını söyledi.
 

Hejare Şamil
Hejare Şamil / Fotoğraf: Independent Türkçe


Tüm dünyada büyük sorun olan asimilasyonun Kafkasya ülkelerinde yaşayan Kürtler olarak kendilerini de etkilediğini belirten Şamil, 1 milyon 500 bin Kürdün yarısının asimile olduğunu ifade etti.

Kürtlerin dilini, tarihini ve değerlerini unutarak daha fazla asimile olmalarına seyirci kalamayacaklarını belirten Şamil, şunları kaydetti:
 

Asimilasyon ile mücadele samimi ve içten bir çaba gerektirir. İşte tam da asimilasyona "dur" demek için Yekbun TV’yi kurduk.

Yekbun ile asimilasyonun önüne geçmeyi ve o ülkelerde yaşayan Kürtler arasında güçlü bir bağ ve birliktelik sağlamayı amaçlıyoruz.


“Öncelikli amacımız Kürtlerin mirasına sahip çıkmak”

Yapacakları yayınlarla dil, tarih, edebiyat ve kültür gibi değerlere sahip çıkacaklarını aktaran Şamil, sözlerini şöyle sürdürdü:
 

Öncelikli amacımız Kürtlerin mirasına sahip çıkmak. Mesela hem Kafkasya hem de eski Sovyet ülkelerinde yaşayanlar güzel eserler bıraktı.

Yani roman, hikaye, şiir, folklor, tarih ve edebiyat gibi yüzlerce kitabın basımı yapılmış. Zamanında büyük emekler verilerek basılmış bu eserleri halka sunacağız.


Kürtler arası fikir ayrılıklarını değerlendiren Şamil, parçalanan siyasi derinleşmeyi değerleri koruyarak aşacaklarını ve bunun hem kendileri hem de diğer ülkelerde yaşayan Kürtler için örnek bir model olmayı umduklarını aktardı.

“Siyasilerin siyasi birlikteliği birçok konudan daha önemlidir”

Kürt diasporasının Yekbun TV’nin kuruluşuna destek verdiğini kaydeden Şamil, devamında şunları söyledi:
 

Yetkin ve gönüllülük esasıyla oluşturduğumuz kurucular kadrosu kültürel değerlerini korumak ve geliştirmek için canla başla çalışıyor.

Arkadaşlarımız kadro oluşturma sürecinde biraz duygusal davrandıkları için birtakım problemler oldu ama üstesinden geldik.

Kürt siyasilerin siyasi birlikteliği bizim için dil, kültür ve duygusal birliktelik gibi konulardan çok daha önemlidir. Kürtler olarak bu bizim başlıca problemimizdir. Bunu aşacağımıza inancım tamdır.


“Siyaset dışında her konuya değineceğiz”

Büyük tehlike olan asimilasyonun Kürt halkına daha fazla etki ettiğini ve asimilasyona karşı bilinçli bir mücadelenin gerekli olduğunu ifade eden Şamil, sözlerini şöyle tamamladı:

Programlarda dengbej, halay, kültürel miras, tarih, söyleşi, Kürtçe eğitim, şiir, Kürdoloji, unutulan eserler, Kürt yemekleri, sosyal problemler ve bunlara benzer konuları işleyeceğiz. Yani kısacası siyasetin dışında her konuya değineceğiz. Yayınlarımızla asimilasyonun önüne geçmeyi hedefliyoruz.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU